Türkiyenin Enerji Görünümü

Türkiyenin Enerji Görünümü-2013 konferansı -Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Türkyılmaz: Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 72sini ithalattan karşılıyor


ADANA (A.A) - Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, dünyada enerji talebi en fazla artan ülkeler arasında Türkiyenin yer aldığını, enerjide dışa bağımlılığın yüzde 72 olduğunu ve ithalatının dörtte birinin enerjiye gittiğini belirtti.
     Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesinden yapılan açıklamaya göre, Türkyılmaz, şube tarafından Seyhan Otelinde düzenlenen Türkiyenin Enerji Görünümü-2013 konulu konferansta, Türkiyenin yıllık enerji talep artışının 1990dan itibaren yüzde 4,6 olduğuna dikkati çekti.
     Türkyılmaz, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) 2010-2030 dönemi için elektrik sektöründe gerekli yatırım ihtiyacını 225-280 milyar dolar olarak tahmin ettiğini vurguladı.
     Türkiyenin 2011 yılı verilerine göre enerji tüketiminin en büyük bölümünü doğalgaz oluşturduğunu bildiren Türkyılmaz, Enerji tüketimimizin yüzde 32.3ünü doğalgaz, yüzde 26.7sini petrol, yüzde 17sini kömür ve yüzde 4.4ünü ise linyitten, yüzde 3.1ini ise odun-çöpten karşılıyoruz ifadelerini kullandı.
     Enerjide dışa bağımlılığın her geçen yıl arttığına da değinen Türkyılmaz, şöyle devam etti:
     Türkiyenin en önemli sorunlarının başında enerjide dışa bağımlılıktır. Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 72sini ithalattan karşılıyor. 2011de toplam 54 milyar dolara ulaşan enerji girdileri ithalatı, 2012de, 60 milyar dolara varmıştır. İthal kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtların bu denli yüksek kullanımı, önümüzdeki yıllarda karbon salımlarına yönelik gündeme gelebilecek cezai ekonomik yaptırımlara da yol açabilecektir.
     Toplantıya, Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök ile çok sayıda MMO üyesi katıldı.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Türkiyenin Enerji Görünümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER