Üzümün başkentinde hasat başladı

Üzümün başkentinde hasat başladı -Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi üzümün üretildiği Manisanın Saruhanlı ilçesinde bu yıl rekolte beklentisi 40 bin ton -Avrupa ülkelerine ihraç edilen üzümden ilçe yıllık 20 milyon dolar civarında geli


MANİSA (A.A) - Üzümün başkenti olarak anılan Saruhanlı ilçesinde 80 bin dekar alanda üretimi yapılan Sultaniye cinsi çekirdeksiz üzüm hasadına başlandı.
     Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, AA muhabirine, dünyadaki yıllık 850 bin ton üzüm üretiminin 250 bin tonunun Ege Bölgesinde, 40 bin tonunun da Saruhanlıda yapıldığını belirtti.
     Okur, 150 yıldır üzüm ihracatı yapan Türkiyenin, kuru üzüm üretimi ve ihracatında dünya lideri konumunda bulunduğunu, Saruhanlının da üzümün başkenti olarak bilindiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     İlçemizde 80 bin dekar alanda üzüm hasadına başlandı. Bir aylık hasat süresi boyunca yüzlerce kişiye istihdam imkanı doğdu. Bağlardan hasat edilen üzümler güneş altında kurutulduktan sonra bölgemizdeki işletmelerde işlenip, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Üzüm ilçe ekonomisine her yıl ortalama 20 milyon lira katma değer sağlıyor. Burada hem çiftçi, hem işletmeci, hem de arazide ve işletmelerde istihdam edilen işçiler kazanıyor.
     Bu yıl Saruhanlıda 40 bin tona yakın üzüm üretiminin gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Okur, Ege Bölgesinde ise Manisa Ziraat Odasının açıklamasına göre 247 bin 500 ton üzüm üretileceğinin tahmin edildiğini dile getirdi.
     Üzümde son yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı çok fazla ürün alınamadığını ancak kaliteden asla ödün verilmediğini anlatan Okur, şöyle devam etti:
     Son yıllarda kuraklık ve buna bağlı sebeplerden dolayı verim düştü. Birkaç yıl önce meydana gelen kuraklığın etkileri halen devam ediyor. Ancak ürünün kalitesi ve ilaç kalıntısı konusunda üretici çok hassas davranıyor. Üretim bilinçli hale geldi, bu ürünün bir de maliyeti var. Kilogram başına 4 lira 60 kuruş maliyet hesabı çıkarttık. Şu an kuru üzüm fiyatı da bu civarda. Beklentimiz fiyatların düşmemesidir.
     Üzüm üreticisi Ali Erdem ise bu yıl mahsulün geçen yılla aynı düzeyde olduğunu belirterek, Bu yıl bağlarda hastalık ve zararlı görülmedi, bakımını güzel yaptık. Hasada başladık, şu an tek temennimiz üzüm fiyatının 4 liradan aşağıya düşmemesidir. Eğer bu fiyattan ürün satılırsa çiftçinin yüzü güler. Ancak fiyat düşerse üretici para kazanamaz dedi.
     İşletmeci Mustafa Özgür de üreticiden satın alıp fabrikalarında işledikleri üzümleri İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ettiklerini, üzümün yurt dışında ekmek, kek ve pasta yapımında kullanıldığını anlattı.
    
     Muhabir: Muammer Kökçüoğlu/ Bahri Okumuş
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Üzümün başkentinde hasat başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER