Güneydoğunun serinleten içeceği meyan şerbeti

Güneydoğunun serinleten içeceği meyan şerbeti -Şanlıurfa ve çevre illerde özellikle yaz aylarında bolca tüketilen meyan şerbeti sıcakların iyice hissedildiği şu günlerde vatandaşların vazgeçilmez doğal içecekleri arasında bulunuyo


ŞANLIURFA (A.A) - Müslüm Etgü - Şanlıurfa ve çevre illerde özellikle yaz aylarında bolca tüketilen meyan şerbeti, sıcakların iyice hissedildiği şu günlerde vatandaşların vazgeçilmez doğal içecekleri arasında bulunuyor.
     Meyan kökü bitkisinden üretilen ve bazı hastalıklara iyi geldiği belirtilen, halk arasında meyan kola olarak da adlandırılan şerbet, Şanlıurfada ana cadde ve sokaklarda faaliyet gösteren seyyar satıcı ve şerbetçi dükkanlarında satışa sunuluyor.
     Türkiyenin en sıcak kentlerinin başında gelen ve hava sıcaklığının 40 dereceye yaklaştığı kentte meyan şerbeti, fiyatının ucuz olması nedeniyle de bolca tüketiliyor.
     Haşimiye Meydanında şerbetçilik yapan Halil Okaş (71) yaklaşık 50 yıldır meyan şerbeti sattığını ve geçimini bu yolla sağladığını belirtti.
     Halfetiden getirilen meyan kökünün dövülüp 5-6 saat suda bekletildiğini ifade eden Okaş, ardından süzülerek buz dolu güğümlerde satışa hazır hale getirildiğini söyledi.
     Meyan şerbetinin çok faydalı bir içecek olduğunu ifade eden Okaş, söz konusu bitkinin ve şerbetinin mide rahatsızlığına, şeker hastalığına ve böbrek rahatsızlığına iyi geldiğini kaydetti.
     Şerbetçi Mehmet Emin Zonturlu da vatandaşların havaların sıcak olması nedeniyle çok faydalı bir içecek olan meyan şerbetini bolca tükettiğini ifade etti.
     Türkiyenin birçok bölgesinde özellikle de akarsu kenarlarında yetişen meyan bitkisinin köklerinden yapılan şerbetin Osmanlı Döneminden bu yana tüketildiğini aktaran Zonturlu, özellikle yaz dönemi ve Ramazan aylarında talepleri yetiştirmekte zorlandıklarını dile getirdi.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Güneydoğunun serinleten içeceği meyan şerbeti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER