Kaya tuzundan Orhun Yazıtları

Kaya tuzundan Orhun Yazıtları -Orhun Yazıtlarında bulunan heykeller Çankırıda düzenlenen 1. Uluslararası Kaya Tuzu Orhun Yazıtları Heykel Sempozyumu kapsamında kaya tuzuna işleniyor -Çankırı Belediye Başkanı Dinç: Çankırının öneml


ÇANKIRI (A.A) - Orhun Yazıtlarında bulunan heykeller, Çankırıda düzenlenen 1. Uluslararası Kaya Tuzu Orhun Yazıtları Heykel Sempozyumu kapsamında kaya tuzuna işleniyor.
     Bilimsel danışmanlığını Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Ayyılmaz, organizasyon danışmanlığını Azeri heykeltıraş Sait Rüstemin yaptığı 1. Uluslararası Kaya Tuzu Orhun Yazıtları Heykel Sempozyumu kapsamında, Çankırı Garının yan tarafına kurulan atölyede, 10 ülkeden 13 heykeltıraş Orhun Yazıtlarındaki heykelleri, tuz madeninden çıkarılan kütle halindeki kaya tuzlarına işliyor.
     Belediye Başkanı İrfan Dinç, yaptığı açıklamada, Orhun Yazıtlarının kaya tuzuna işlenmesi projesine seçim beyannamesinde yer verdiklerini belirterek, böyle bir çalışmayı kente kazandırmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
     Orhun Yazıtlarını Çankırının kaya tuzu ile birleştirdiklerini vurgulayan Dinç, şöyle konuştu:
     Tür milleti, insanlık tarihinde derin izler bırakmış ender milletlerden biridir. Bu derin izlerden biri de Orhun Yazıtlarıdır. Orhun Yazıtlarındaki heykelleri Çankırının çok büyük ekonomik değeri olan kaya tuzuna işleme fikri öteden beri hayalimdi. Bugün bu hayalimizi gerçekleştiriyoruz. Orhun Yazıtlarını kaya tuzuna işleyerek Çankırının önemli bir değerini Türk milletinin önemli objeleriyle birleştiriyoruz.
     Heykeltıraşların Çankırı tuz mağaralarından alınan kütle tuzları işlemeye başladıklarını aktaran Dinç, kaya tuzunun işlemesi güç bir madde olması nedeniyle anıtların orijinal boyutlarında olmayabileceğini kaydetti.
     Toplam 10 heykelin işleneceğini ifade eden Dinç, Türk tarihi açısından önemli olan Orhun Anıtlarını tuzla işleyerek günümüzde de farklı bir biçimde yaşatmaya çalışacağız. Bu hem Çankırı tuzu açısından hem de Türk tarihi açısından dikkat çekici bir çalışma olacak dedi.
     Dinç, çalışmaların sempozyumun sona ereceği 20 Ekime kadar tamamlanacağını, ardından da belirlenecek bir yerde sergileneceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Özgür Alantor/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Kaya tuzundan Orhun Yazıtları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER