Kuşadası Körfezindeki yunus Tom

Kuşadası Körfezindeki yunus Tom -Bir gösteri merkezinden kurtarıldıktan sonra rehabilite edilerek denize salınan Tom adlı yunusun Kuşadası Körfezinden ayrılmaması, denizlerde 1 Eylülde başlayacak av sezonu öncesi, b


AYDIN (A.A) - Muğla Fethiyedeki bir yunus gösteri merkezinden 2010 yılında ulusal ve uluslararası bir çok kuruluşun girişimiyle satın alınarak kurtarılan iki yunustan biri olan Tomun, rehabilite edilerek denize salınmasının ardından, Kuşadası Körfezinden ayrılmaması ve insanlarla yakın temas halinde olmaya devam etmesi, denizlerde 1 Eylülde başlayacak av sezonu öncesi, balıkçı ağlarına takılacağı endişesini doğurdu.
     Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Born Free Foundation, Dolphins Angels, Yunuslara Özgürlük Platformu ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ile dünyanın çeşitli yerlerinden hayvanseverlerin girişimleriyle 2010 yılında doğal ortamlarına kavuşmalarını sağlamak üzere satın alınarak kurtarılan Tom ve Misha adlı yunusların, uygulanan rehabilitasyon programının ardından 9 Ağustosta Ege Denizine bırakıldıklarını anımsattı.
     Yunuslardan erkek olan Tomun 18 Ağustosta bitkin bir halde Güvercinada yakınlarında ortaya çıktığını ve o tarihten itibaren Kuşadası Körfezini mesken tuttuğunu ifade eden Sürücü, Tomun doğal hayatta tutunabilmesi için vatandaşlara Tom ile karşılaşmaları halinde elle beslememeleri, ona yaklaşmamaları yönünde duyurular yapıldığını dile getirdi.
     Sürücü, buna rağmen bilinçsiz kişilerin Tomu balık vererek beslemelerinin, yunusu avlanmaktan alıkoyduğunu ve tembelliğe itiğini gözlemlediklerini ifade etti.
    
     -Tomu bekleyen tehlike-
    
     Halen bulunduğu Pamucak Sahilinin kıyı balıkçılığının yapıldığı bölge olması nedeniyle yunusun avlanmak yerine balıkçı ağlarına yöneldiğini de belirten Sürücü, bunun, 1 Eylülde başlayacak yeni deniz av sezonu öncesinde Tom için hayati risk taşıdığı uyarısında bulundu.
     Sürücü, Tomun Kuşadası Körfezinde daha önce iki kez balıkçı ağlarına takıldığını, dalgıçların müdahalesiyle kurtarıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Kuşadalı balıkçılar, zarar görmesine rağmen Toma bugüne kadar müdahale etmemişler, daha sonra dolandığı ağlardan kurtarıldı. Ancak, denizlerde 1 Eylülde başlayacak av sezonunda Kuşadası Körfezi gırgır tekneleriyle dolacaktır. Bu durum Tomun hayatının tehlikeye girmesi demektir. Tom balık için teknelere yönelebilir, ve başına hiç umulmadık bir kaza gelebilir. Tom isimli yunusun hayatının tehlikeye girmemesi için kendisini doğal ortama bırakan kuruluşun ya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının müdahale etmesini bekliyoruz.
    
     Muhabir: Eşber Okayer / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Kuşadası Körfezindeki yunus Tom Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER