Öğrencilerin kardeşlik projesi

Öğrencilerin kardeşlik projesi -Sivaslı öğrencilerin, Mancınık köyünde farklı etnik kökenden insanların kardeşçe yaşamasını ele aldıkları sosyal proje, TÜBİTAK bölge yarışmasında dikkatleri üzerinde topladı (Fotoğraflı-


KAYSERİ (A.A) - Sivaslı lise öğrencileri, Mancınık köyünde farklı etnik kökenden insanların kardeşçe yaşamasını ele aldıkları sosyal projeyle Kayserideki TÜBİTAK bölge yarışmasına katıldı.
     TÜBİTAKın, ortaöğretim öğrencileri arası araştırma projeleri yarışması kapsamında Melikşah Üniversitesinde açılan bölge sergisinde yer alan bazı sosyal projeler dikkat çekti.
     Sivas Sultan Murat Koleji öğrencileri Emirhan Düz ve Cengizhan Secde Üzümcü, Kangal ilçesine bağlı Mancınık köyünde farklı etnik kökenden insanların kardeşçe yaşamasını ele aldıkları Toplumsal Ayrışmalara Karşın Kardeşlik Örneği: Mancınık Köyü projeleriyle yarışmaya katıldı.
     Köyde yaşayan Ermeni, Kürt ve Alevi vatandaşlarla yapılan ve kardeşlik mesajları içeren röportajların metinleri, afiş şeklinde stantta yer aldı.
     Emirhan Düz, AA muhabirine, Türkiyede herkesin kardeşçe yaşamasını istediklerini belirterek, Projemizde, Türk, Kürt, Ermeni, Alevi, Sünni ayrışmasının olmadığını vurgulamaya çalıştık. Köyde 110 hanede 415 kişi yaşıyor. Ayrışmaların değil de kardeşçe yaşamanın olduğunu göstermek istedik dedi.
    
     -Öğretmenlere yönelik şiddet-
    
     Sivas Prof. Dr. Necati Erşen Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri Fatma Melike Öksüz ve Gülşah Çiftçi de lise öğrencilerinin öğretmenlere uyguladığı şiddetle ilgili yaptıkları araştırmayla sergide yer aldı.
     Gülşah Çiftçi, 6 okulda 92 öğretmene yönelik düzenledikleri anketin, sözlü ya da fiili şiddetin en çok teknik ve meslek liselerinde yaşandığını, öğretmenlerin yüzde 21inin iftiraya uğradığını, yüzde 5nin fiili saldırı sonucu yaralandığını, yüzde 23ünün özel eşyalarına zarar verildiğini, yüzde 20sinin kendisiyle alay edildiğini ortaya koyduğunu belirtti.
    
     -Çocuk işçiler-
    
     Kayseri Atatürk Anadolu Lisesinden Rukiye Baldık ve Fatmanur Savaşçı ise Yeni Sanayi Sitesinde çocuk işçilerle yaptıkları anketin sonuçlarından proje hazırladı.
     Ankette, çocuk işçilerden yüzde 65inin okula ilgi duymadığı ve ailesine ekonomik yardımda bulunmak, yüzde 27sinin okuldan atıldığı için çalışmak zorunda kaldığı, yüzde 35inin hem okuyup hem çalıştığı, yüzde 50sinin boş zamanlarını gezerek, yüzde 4ünün de kitap okuyarak değerlendirdiği belirlendi.
     Vali Şerif Yılmazın açılışını yaptığı sergide 110 proje yer alıyor.
    
     Muhabir: Mustafa Yıldız
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Öğrencilerin kardeşlik projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER