Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr.Cingöz:

Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr.Cingöz: Uçucu madde kullanımına bağlı sorunlar genç nüfusu etkiliyor


OSMANİYE (A.A) - Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, uçucu madde kullanımına bağlı sorunların genç nüfusu etkilediğini bildirdi.
     Cingöz, yazılı açıklamasında, uçucu maddelerin ucuz, hızlı etki gösteren ve kolay ulaşılabilen maddeler olduğu için, ilk kullanım yaşının 11e düştüğünü belirtti.
     Uçucu madde kullanımına bağlı oluşan tıbbi ve sosyal sorunların son yıllarda artış gösterdiğini ifade eden Cingöz, şunları kaydetti:
     Uçucu madde bağımlılığı sorunu özellikle sokaklarda yaşayan, ihmal ve istismara açık çocuklar ve gençler için büyük risk oluşturmaktadır. Ülkemizde bağımlılık yapan maddeler arasında tütün ve alkolden sonra en sık, uçucu maddeler kullanılmaktadır. Yol açtığı bedensel zararlar arasında uçucu maddenin derin bir nefes ile koklanmasını takiben gelişen ölüm önemli bir yer tutar. Uçucu maddelerin uzun süreli kullanımı solunum organlarında tahrişlere, ağız ve burun çevresinde egzamalara, beyin, karaciğer ve böbreklerde yıkılmalara neden olmakta ve kullananda paranoid tabloları ortaya çıkarmaktadır.
     Uçucu madde kullananlarda ani ölümlerin görülebileceğine dikkati çeken Cingöz, Akciğerlerin ve merkezi sinir sisteminin oksijensiz kalmasıyla boğularak ölüm gelişir. Aynı zamanda kalp ritm bozulması sonucu kalp durması da olabilir. Karaciğer yetmezliği de uçucu madde kullanımı sonucu karşımıza çıkmaktadır. Kan hücreleri üretiminin azalmasıyla yaşamı tehdit edici bir kansızlığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak uçucu maddeler, kullanan kişiye ciddi bedensel ve ruhsal zararlar verdiği gibi kullanıcı da davranış ve kişilik değişiklikleri yaparak, suça eğilimi arttırmak sureti ile telafisi güç toplumsal zararlara yol açmaktadır ifadelerini kullandı.
     Cingöz, uçucu madde ile mücadelede en etkili yöntemin eğitim olduğunu belirtti.
    
     Muhabir: Ümit Kahrıman/Mutlu Bozdağ/Aycan Demirel
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr.Cingöz: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER