Yaban hayatı için kesintisiz envanter çalışması

Yaban hayatı için kesintisiz envanter çalışması yapılıyor -Türkiyede av ve yaban hayatı yönetiminde doğru kararlar alabilmek için yaban hayvanı popülasyonuna ilişkin son 13 yıldır kesintisiz envanter çalışması yapıldığı bildirildi -


TRABZON (A.A) - Zafer Sel - Türkiyede av ve yaban hayatı yönetiminde doğru kararlar alabilmek için yaban hayvanı popülasyonuna ilişkin son 13 yıldır kesintisiz envanter çalışması yapıldığı bildirildi.
     Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Şağdan Başkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaban hayvanlarıyla ilgili her yıl sürekli yapılması gereken envanter çalışmalarının 2013 yılında da bakanlık-üniversite işbirliğinde devam ettiğini belirtti.
     Kara Avcılığı Kanununda da yer verildiği üzere av ve yaban hayatı yönetiminde doğru kararlar alabilmek için yaban hayvanı popülasyonlarının büyüklükleri, yaş ve cinsiyet durumları, doğan yavruların yaşama oranları gibi popülasyon yapısı ve dinamiğine ilişkin temel bilgilere gerek duyulduğunu vurgulayan Başkaya, şunları kaydetti:
     Bu bilgilerin elde edilmesi için kapsamlı envanter çalışmalarına ihtiyaç bulunmaktadır. Sayımı eksik veya yapılmamış bir planlamanın başarıya ulaşması mümkün değildir. Günümüzde sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi kavramının ön plana çıkmasıyla envanter çalışmalarının önemi daha belirgin bir hal almıştır. Ülkemizde münferit çalışmaların haricinde, ülke genelinde devamlılık arz eden envanter çalışmaları 2000 yılından beri sürmektedir
     Avcı ve köylülerin 2000 yılından beri sayım çalışmalarına yerel rehberler olarak dahil edildiğini ifade eden Başkaya, Kendilerine çalışmalarıyla ilgili belirli bir ücret ödeniyor. 2007den itibaren ise sayım çalışmaları avcı derneklerinden veya köy tüzel kişiliklerinden hizmet satın almak suretiyle yaptırılıyor. Türkiyede 2000 yılında yılda 9 olan sayım sayısı 2010da 126ya, sayımı yapılan alan ise 2000de 170 bin 138 hektar iken, 2010da 3 milyon 496 bin 246 hektara ulaştı dedi.
    
     -Doğu Karadenizdeki envanter çalışmaları-
    
     Şağdan Başkaya, Doğu Karadenizde de Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Rize 12. Bölge Müdürlüğü organizasyonuyla KTÜ Orman Fakültesi, Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü önderliğinde sayım yapıldığını vurguladı.
     Çalışmaların 3 ayrı ekibin ortak çalışmasıyla yürütüldüğünü anlatan Başkaya, çalışmaların Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümünden öğretim üyeleri ve araştırma görevlilerinden oluşan 5-6 kişi, şube müdürlüklerinden mühendis, teknik eleman, muhafaza memuru ve işçilerden oluşan 5-10 kişi, av kulüpleri ve köylü rehberlerden oluşan 12-16 kişiden oluşan toplam 22-32 kişilik ekiplerle gerçekleştirildiğini söyledi.
     Başkaya, çalışmalarda ayı, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi envanterlerinin çıkarıldığını, bu sırada sayımı yapılan alanlarda kurt, vaşak, altın kartal, kara akbaba, ur keklik gibi birçok türün de tespit edilerek kaydedildiğini ifade etti.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Yaban hayatı için kesintisiz envanter çalışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER