ABD’den dikkat çeken ‘Müslüman Kardeşler’ kararı!

ABD, Müslüman Kardeşler’in Mısır, Lübnan ve Ürdün’deki kollarını “Yabancı Terör Örgütü” olarak tanımladığını açıkladı.
Washington yönetimi, kararın gerekçesi olarak söz konusu yapıların Hamas’a destek verdiğini gösterirken, adımın yaptırımları da beraberinde getireceği bildirildi.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre ABD Hazine Bakanlığı, üç ülkedeki Müslüman Kardeşler yapılanmalarını “Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist” listesine aldığını açıkladı.
Bakanlık, bu yapıların İsrail’e ve ABD’nin bölgedeki ortaklarına yönelik şiddet eylemlerini desteklediğini veya teşvik ettiğini öne sürdü. Kararın, Washington’un geçen yıl kasım ayında resmen başlattığı sürecin devamı niteliğinde olduğu belirtildi.
Hazine Bakanlığı açıklamasında, söz konusu örgütlenmelerin kendilerini “meşru sivil toplum örgütleri” gibi gösterdiği, ancak perde arkasında Hamas gibi gruplara destek verdiği iddia edildi.
Açıklamada, “Müslüman Kardeşler’in bazı kolları meşru sivil oluşumlar gibi görünürken, perde arkasında Hamas gibi terör örgütlerini açık ve coşkulu biçimde destekliyor” ifadelerine yer verildi.
MISIR KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI
Mısır Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin kararını “kritik bir adım” olarak değerlendirdi. Bakanlık açıklamasında, bunun “grubun aşırıcı ideolojisinin bölgesel ve uluslararası güvenlik ile istikrara doğrudan tehdit oluşturduğunu yansıttığı” savunuldu.
Müslüman Kardeşler’in Lübnan’daki kolu olarak bilinen ve Cemaat-i İslamiye adıyla anılan yapı ise karara itiraz etti.
Yapıdan yapılan açıklamada, bunun ABD’nin “siyasi ve idari bir kararı” olduğu belirtilerek, “Lübnan içinde hukuki bir etkisi bulunmadığı” ifade edildi.
Müslüman Kardeşler, Mısır’da 2012’de yapılan ülkenin ilk başkanlık seçimlerini kazanmıştı. Ancak hareket, bir yıl sonra kitlesel protestoların ardından ordu tarafından devrildi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ

TÜRKMEN TERZİ

Romanya, Daltonlar çetesi üyesinin Türkiye’ye iade...

Trump'tan protestoculara çağrı: Kurumları ele geçi...

Sadece savaşlarda görülüyordu! Bu yıl ölümler doğu...

İdamı isteniyor! Cumhurbaşkanlığında sıkı yönetim ...

Rojin Kabaiş'in babası ve avukatı dosyayı Adalet B...


