Hamaney’in halefi seçilirken oylama sırasında “Uzmanlar Meclisi” vuruldu

Okuma Süresi 4 dkYayınlanma Çarşamba, Mart 4 2026
Paylaş
X Post
Hamaney’in halefini belirlemekle görevli, ülke genelinden 88 önemli din adamından oluşan ‘Uzmanlar Meclisi’nin Kum’daki toplantısının vurulduğu belirtildi.
Hamaney’in halefi seçilirken oylama sırasında “Uzmanlar Meclisi” vuruldu

İsrail, Ayetullah Ali Hamaney‘in halefini belirlemek üzere İran’ın Kum kentinde toplanan Uzmanlar Meclisi’nin toplantısını hedef aldı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran’ın yeni dini lideri seçmek için görevlendirilen “Uzmanlar Meclisi” üyelerinin toplandığı binayı vurduğunu açıkladı.

88 DİN ADAMI BULUŞTU

Hamaney’in halefini belirlemekle görevli, ülke genelinden 88 önemli din adamından oluşan ‘Uzmanlar Meclisi’nin Kum’daki toplantısının vurulduğu belirtildi. 

HEPSİ BİNADA DEĞİLDİ

İsrail ordusu “meclisin tüm üyeleri binada değildi ancak oylama sırasında saldırıyı gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı.

İran Devlet Televizyonu IRIB ise Kum kentindeki binanın önceden boşaltıldığını ve hiçbir zaiyat verilmediğini aktardı.

Dün gece de Uzmanlar Meclisi’nin Tahran’daki binasının bulunduğu bölge saldırıların hedefi olmuştu.

İRAN’A GÖRE CAN KAYBI YOK

Her iki binanın de saldırılardan önce tahliye edildiği, bu nedenle can kaybı yaşanmadığı aktarıldı.

Yerel medyada yer alan görüntülerde ise binada büyük hasar oluştuğu görüldü.

YENİ LİDERİ BELİRLİYOR

İran’da ülke liderinin vefatı halinde halefini Uzmanlar Meclisi belirliyor. Anayasaya göre, Uzmanlar Meclisi’nin yetkisi “Rehber’i” seçmek, denetlemek ve gerekli durumda azletmek.

Uzmanlar Meclisi, 8 yılda bir doğrudan halk tarafından seçilen 88 din adamından oluşuyor.

Uzmanlar Meclisi seçimlerine katılmak isteyen kişiler de Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin onayına tabi oluyor.

İRAN UZMANI KESKİN: LİDER SEÇİMİ ERTELENEBİLİR

İran uzmanı Arif Keskin, yaptığı değerlendirmede Uzmanlar Meclisi’nin hedef alınmasının sıradan bir askeri operasyon olarak değerdirilemeyeceğini söyledi. Keskin, “Bu kurum, İran’da dini lideri seçme ve gerektiğinde görevden alma yetkisine sahip anayasal organdır. Dolayısıyla buraya yönelik bir saldırı, doğrudan rejimin kurumsal devamlılığına verilmiş bir mesaj niteliği taşır.” diyerek şunları kaydetti:

“İsrail tarafının iddiasına göre saldırı, lider seçimi toplantısının yapıldığı sırada gerçekleştirilmiştir. İran resmi ajansları ise vurulan yerin eski bina olduğunu, boş bulunduğunu ve can kaybı yaşanmadığını açıklamaktadır.

Eğer İsrail’in iddiası doğruysa ve toplantı esnasında üyeler hedef alındıysa, bu durum bu kritik mesajları içerir: Yeni lider seçimine fiilen izin verilmeyeceği ve seçilse bile yeni liderin güvenliğinin garanti altında olmayacağı mesajı.

Meclis üyelerinin çoğunluğunun hayatını kaybetmesi halinde lider seçimi zorlaşır. Çünkü Uzmanlar Meclisi üyelerinin ölümü, yeni seçimlerin yapılmasını zorunlu kılabilir. Bu durumda geçici olarak da olmuş olsa lider seçimi Anayasal olarak imkansız hale gelir.

Bu durumda ülkeyi geçici liderlik konseyi yönetmesi gerekir. İran Anayasası’na göre lider makamının boşalması durumunda geçici olarak bir Geçici Liderlik Konseyi (şura) devreye girebilir. Bu konsey genellikle Cumhurbaşkanı, Yargı Erki Başkanı ve Anayasa Koruyucular Konseyi’nden bir fakih üyeden oluşur.

İsrail iddiası doruysa, Hamaney’in yerine yeni bir lider seçimi uzun bir süreliğine ertelenmesi gerektiği anlamına gelir.”