Ateşkes tamam, peki ya şimdi... Gazzeliler enkaz haline gelmiş evlerine geri dönüyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Ekim 14 2025
Gazze Şeridi'nde ateşkesin ardından evlerine dönen Filistinliler, yıkıntılar ve kayıplarla karşılaşıyor. Evleri yıkılmış, gelecekleri belirsiz yüz binler için savaşın izleri derin; barış ise pamuk ipliğine bağlı.

DW Türkçe Gazze'de yaşanan dıramı gözler önüne seren bir haber imza attı. Hare göre üç çocuk annesi Nesrin Hamad, eşinden gelecek haberi endişeyle bekliyor. Eşi, Gazze kentindeki Şeyh Rıdvan mahallesine zorlu bir yolculuk yapmış. Nesrin ise ailenin savaş sırasında sığındığı, Gazze'nin ortasındaki Deyr el-Bela'ta kalmış.

Pazar günü DW'ye Gazze'deki durumu telefonla anlatan Nesrin Hamad, "Eşim bugün Şeyh Rıdvan'daki evimize gitti. Bombalandığını biliyorduk ama gözlerimizle görmek bambaşka bir acı" diyor. Evleri tamamen yıkılmış; mahalle de tanınmaz hâle gelmiş.

Nesrin'in eşi, Cuma günü öğle saatlerinde İsrail'in ateşkes ilan etmesinin ardından Gazze'nin kuzeyine dönen on binlerce kişiden biriydi. O günden bu yana sosyal medyada paylaşılan videolarda, çoğu yaya binlerce kişinin Gazze kıyı yolundan kuzeye doğru ilerlediği görülüyor.

Kırılgan bir ateşkes anlaşması
İsrail ile Gazze'yi kontrolünde bulunduran silahlı grup Hamas, yoğun ve dolaylı müzakerelerin ardından ABD'nin sunduğu 20 maddelik plana geçen hafta onay verdi. ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze planı, bölgede iki yıldır süren savaşa son vermeyi hedefliyor.

Ancak ABD'nin hazırladığı kapsamlı planın birçok tartışmalı maddesi henüz detaylı biçimde görüşülmedi. Anlaşmanın ilk aşaması kapsamında Hamas, Pazartesi günü elinde tuttuğu 20 rehineyi serbest bıraktı. İsrail ise suçlama yöneltilmeden tutulanların da aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin Filistinli mahkûmu tahliye etti. Ayrıca Hamas, hayatını kaybeden 28 rehinenin cenazelerini de İsrail'e teslim edecek.

Savaş, 7 Ekim 2023'te Hamas'ın İsrail'in Gazze sınırındaki köylere, askerî üslere ve Nova Müzik Festivali'ne saldırmasıyla başlamıştı. İsrail kaynaklarına göre Hamas'ın baskını sonucu yaklaşık bin 200 kişi öldürüldü, 251 kişi rehin alınıp Gazze'ye gö

Bu haberler de ilginizi çekebilir