Avrupa ile ticarette kritik gelişme! Türk malları da 'Made in EU' damgalı olacak, ancak...

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Stephane Sejourne tarafından açıklanan plana göre, Avrupa’da bugün %14 seviyesinde olan sanayinin Gayrisafi Yurt İçi Hasılada (GSYH) payının 2035 yılına kadar %20’ye çıkarılması hedefleniyor. "Avrupa’nın parası Avrupa üretimine gitmeli" diyen Sejourne, şu sektörlerin "Made in EU" kapsamında olacağını belirtti:
Enerji Yoğun Endüstriler: Alüminyum, çimento, çelik ve kimyasal ürünler.
Otomotiv: Elektrikli araçlar, bataryalar, kamyon ve otobüsler.
Yeşil Enerji: Rüzgar türbinleri, güneş panelleri (fotovoltaikler) ve nükleer teknoloji.
GÜMRÜK BİRLİĞİ AVANTAJI MI, RİSKİ Mİ?
Halktv'de yer alan habere göre yasa teklifinde en dikkat çeken detay, AB ile Gümrük Birliği (GB) olan ülkelerin ürünlerinin de "Birlik menşeli" kabul edilecek olması. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin de bu kapsama dahil edilmesini "olumlu ve yapıcı bir karar" olarak nitelendirdi.
Ancak bu durumun çok kritik bir şartı var: Mütekabiliyet.
AB, kendi şirketlerine pazarını açan ülkelere bu hakkı tanıyacak. Bu da Türkiye’deki kamu ihalelerinde yerli üreticiyi koruyan mekanizmaların, Avrupalı şirketler lehine esnetilmesi baskısını beraberinde getirebilir.
DEV YATIRIMLARA SIKI DENETİM
Teklifle birlikte, tek bir ülkenin küresel üretim kapasitesinin %40’ından fazlasını kontrol ettiği sektörlerde (örneğin Çin’in hakim olduğu alanlar), 100 milyon Euro'yu aşan büyük yatırımlara özel şartlar getirilecek. Bu yatırımların AB içinde yüksek kaliteli işler yapılması ve teknoloji transferi yapması zorunlu tutulacak.
İŞ DÜNYASI TEMKİNLİ AMA UMUTLU
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye'nin AB değer zincirinin bir parçası olarak görülmesini memnuniyetle karşıladı.
Avdagiç, "Made in EU" ağlarının Türkiye aleyhine rekabet dezavantajı oluşturma riskinin bu şekilde önlenebileceğini vurguladı. Ancak iş dünyası temsilcileri; vize serbestisi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve AB üyeliği gibi kronikleşen sorunların hala çözüm beklediğinin altını çizdi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

İran’dan Azerbaycan’a İHA saldırısı iddialarına ya...

Rusya ve Ukrayna’dan büyük esir takası: 500’e 500 ...

Washington Post: Trump Kürt liderlere “tarafınızı ...

MEB’den ‘Fatma Nur Çelik’ kararı; Kendisini yaşata...

NATO: İran füzesi, Kıbrıs’ı değil Türkiye’yi hedef...





