Dışişleri Bakanı Fidan'dan YPG açıklaması: Sahadaki karşılığını kontrol edeceğiz

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Ağustos 26 2026
Paylaş
X Post
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, YPG’nin özerk yönetim ile ona bağlı askerî ve sivil oluşumları feshettiğine yönelik açıklamasını memnuniyet verici olarak değerlendirdi. Fidan, “İfade edildiği gibiyse atmak istediğimiz adımların tamamlayıcısı niteliğinde” dedi.
Dışişleri Bakanı Fidan'dan YPG açıklaması: Sahadaki karşılığını kontrol edeceğiz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, YPG’nin özerk yönetim ile ona bağlı askerî ve sivil oluşumların feshedildiğine yönelik açıklamasını değerlendirdi.

Elazığ’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Fidan, yapılan açıklamanın sahadaki karşılığının dikkatle takip edileceğini söyledi.

Fidan, “Bizim işimiz profesyonel davranmak, bunların alandaki karşılığını kontrol etmek. İfade edildiği gibiyse tabii ki memnuniyet verici bir olay. Bizim şu anda atmak istediğimiz adımların tamamlayıcısı niteliğinde. Suriye’de özellikle Kürt-Arap kardeşliğini pekiştirecek bir adım” ifadelerini kullandı.


“SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KORUNMALI”

Kararın bütün Suriyelilerin geleceğe güvenle bakacağı bir ortamın oluşturulmasına katkı sunacağını belirten Fidan, Kürtlerin kimliği korunurken Suriye’nin millî, egemenlik ve toprak bütünlüğünden taviz verilmemesi gerektiğini söyledi.

Fidan, “Bunu fiiliyatta da görmek istiyoruz” diyerek, bölgedeki YPG varlığının uzun süre yalnızca Suriye’ye değil, Türkiye’ye karşı da faaliyet yürüttüğünü savundu.

Sorunların yeni dönemde karşılıklı anlayış ve diyalogla çözülmesini beklediklerini dile getiren Fidan, “İnşallah bütün bu sorunları barış yoluyla çözeceğiz” dedi.

Fidan, Şam’da yapılan açıklamanın metin olarak olumlu olduğunu belirterek, “Pratikte de söylendiği gibiyse ziyadesiyle olumludur” ifadelerini kullandı.

ÖMER ÇELİK: ÖNEMLİ BİR EŞİK GEÇİLDİ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de SDG’nin feshedilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunmasını desteklediklerini belirtti.

Çelik, “SDG’nin feshedilmesinden sonra Suriye’nin iç bütünlüğünü güçlendirme açısından önemli bir eşik geçilmiş oldu” dedi.

“Terörsüz Türkiye” ve “terörsüz bölge” hedeflerinin yakın coğrafyayı parçalamaya yönelik planları engelleyecek bir iradeyi temsil ettiğini savunan Çelik, Suriye’nin ve komşu ülkelerin istikrarı için atılan adımları desteklemeyi sürdüreceklerini kaydetti.