Fransa’da lise protestoları büyüyor: 625 kişi gözaltına alındı

Fransa’da lise öğrencilerinin okulları bloke ettiği ve şiddet olaylarının yaşandığı protestoların tırmanması üzerine 600’den fazla kişinin gözaltına alındığı, onlarca polis ve jandarmanın yaralandığı bildirildi.
İçişleri Bakanı Laurent Nuñez, çarşamba günü yaptığı açıklamada, 15-18 yaş arasındaki öğrencilerin son üç yıllık ortaöğretim eğitimini aldığı liselerdeki protestoların hükümeti öfkelendirdiğini söyledi.
Öğrenciler, geçen haftadan bu yana okulların önünde ders programları, sınıf mevcutları, öğretmen eksikliği ve bu yılki sıcak hava dalgaları sırasında aşırı ısınan sınıflar gibi çeşitli sorunları protesto ediyor.
Paris çevresindeki Île-de-France bölgesinde başlayan protestolar, artık ülke genelindeki diğer kentlere de yayıldı. İçişleri Bakanı Nuñez, çarşamba günü lise ablukaları sırasında 625 kişinin gözaltına alındığını belirterek, “hareketin genişlediğini” söyledi ve bazı okulların önünde yaşanan “şiddetin tırmanmasını” kınadı. Nuñez, protestoların toplam 356 okulu etkilediğini ve çarşamba günü en az 83 polis ve jandarmanın yaralandığını açıkladı.
Bakan, “güvenlik güçlerinin hedef alınmasını, cisim atılmasını, şiddet eylemlerini, sözlü saldırıları, kundaklama girişimlerini ve... kentte şiddet olayları olarak nitelendirilebilecek eylemleri” sert bir dille eleştirdi.
Eğitim Bakanı Edouard Geffray, geçen hafta başlayan olaylarda şu ana kadar 119 öğrenci ve okul çalışanının yaralandığını söyledi.
Fransız haber ajansı AFP muhabirleri, protestolardan en fazla etkilenen kentler arasında Paris’in yanı sıra güneybatıdaki Bordeaux ve güneydoğudaki Lyon ile kuzeydeki Lille’in bulunduğunu bildirdi. Lille’de polis, çatışmalar sırasında yeniden göz yaşartıcı gaz kullandı.
Geffray, “Öğrencilerimizin, özellikle de şu anda okula gitmeleri engellenenlerin derslerine dönebilmeleri büyük önem taşıyor,” dedi.
Madrid’de konuşan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise şiddeti “meşrulaştırmakla” suçladığı aşırı sol görüşlü siyasetçileri eleştirdi.
Son günlerde abluka altında olan kuzeydeki Lille kentindeki Montbello Lisesi öğrencilerinden Juan ise AFP’ye yaptığı açıklamada, “Vandalizmi tasvip etmiyoruz. Haklarımızı savunmak için buradayız çünkü korkunç ders programlarımız var; sabah 08.00’den akşam 18.00’e kadar çalışıyoruz ve bu doğru değil," dedi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ERTUĞRUL İNCEKUL

ORHAN KESKİN


Yandaş Nagehan Alçı'dan Kafa Karıştıran '2,2 Milya...

Türk Futbolunda Bahis Depremi: TFF 448 İdareciyi T...

Aziz Yıldırım ile Acun Ilıcalı Arasındaki Kriz Büy...

Fon Krizinde Flaş Gelişme: Hayati Yazıcı’nın Oğlu ...

Cemil Tugay Beştepe’de: CHP'den İstifa Eden İzmir ...







