Gazze’de Tartışılan MK-84 Bombaları İçin Trump’tan Yeni Onay

Sevkiyat, her biri 900 kilogram ağırlığında 40.000 adet bomba barındıracak. Bunlar MK-84 ve BLU-117 tipi bombalardan oluşuyor. Ayrıca İsrail’e, ‘sığınak delici’ olarak da bilinen 20.000 adet I-2000 Penetrator bombası sevk edilecek. Bu bombalar, patlamadan önce yüzeyi belirli bir derinliğe kadar delme özelliğine sahip.
Resmi olarak bir ‘satış’ olarak tanımlansa da, silah teslimatının bedeli Amerikan vergi mükelleflerinin parasıyla ödenecek. Bu işlem, ABD’nin silahları satın almak için kullanılan fonları sağladığı ‘Yabancı Askeri Finansman’ (Foreign Military Financing) olarak bilinen bir program aracılığıyla yürütülüyor.
MK-84 bombaları ciddi bir tartışma konusu
Silah teslimatına dahil edilen MK-84 bombaları patladığında, metal şarapnel parçaları 300 metreye kadar fırlıyor. Parçalar yüksek hızları nedeniyle metal ve betonu bile delip geçebiliyor. İnsan hakları örgütleri, MK-84 bombalarının geçmişte Gazze’de İsrail tarafından ‘siviller için güvenli’ olarak ilan edilen bölgelerde de kullanıldığı konusunda uyarıyor.
Eski bir ABD Ordusu patlayıcı uzmanı Washington Post’a yaptığı değerlendirmede, “Bir binaya saldırmak istediklerinde bunu kullanmayı seviyorlar” dedi. “Binada Hizbullah ya da başka kim olursa olsun, bir MK-84 tüm binayı yerle bir eder.” diye ekledi.
Gazze Şeridi’ndeki savaş yöntemlerine yönelik sert eleştiriler nedeniyle Biden yönetimi, 2024 yılında İsrail’e yeni bir bomba sevkiyatını durdurmuştu. Ocak 2025’te göreve başlamasının ardından Trump, bu sevkiyatın gerçekleşmesine izin verdi. Bir ay sonra, 35.000 adet MK-84 ve BLU-117 bombasını içeren 2,7 milyar dolar değerinde ek bir silah satışı daha pakete eklenmişti.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

Ders Anlatırken İhraç Kararı Tebliğ Edilen Öğretme...

Sağında Özkan Yalım Solunda Cem Küçük! Komedyen De...

ABB Başkanı Yavaş'tan "Cezaevi" Söylemine İtiraz: ...

Lavrov Rus Gemilerinin Alıkoyulmasına Tepki Göster...

Gazeteci Selahattin Günday'a Aynı Soruşturmada İki...






