Ders Anlatırken İhraç Kararı Tebliğ Edilen Öğretmen: "21 Yıllık Emeğim Kapı Dışarı Edildi"

Okuma Süresi 4 dkYayınlanma Salı, Eylül 15 2026
Paylaş
X Post
Kocaeli’de görev yapan öğretmen Tamer Çağlar’a, 21 yıllık meslek hayatını sona erdiren ihraç kararı ders sırasında tebliğ edildi. Sosyal medya paylaşımlarının disiplin sürecinde gerekçe gösterildiğini belirten Çağlar, iki dersi daha olmasına rağmen okul yönetiminin derslere devam etmesine izin vermediğini açıkladı.
Ders Anlatırken İhraç Kararı Tebliğ Edilen Öğretmen: "21 Yıllık Emeğim Kapı Dışarı Edildi"

Kocaeli’de görev yapan öğretmen Tamer Çağlar, Millî Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından verilen devlet memurluğundan çıkarma kararının kendisine ders sırasında tebliğ edildiğini duyurdu.

21 yıldır öğretmenlik yapan Çağlar, 26 Ağustos 2026’da MEB Yüksek Disiplin Kurulu sürecinde savunmasının alındığını ve hakkında ihraç talebi bulunduğunu öğrenmişti. Karar, 14 Eylül’de okulun ilk gününde kendisine resmen bildirildi.

Çağlar, tebligatın ardından okuldan ayrılmak zorunda kaldığını belirterek, iki dersi daha olmasına rağmen derslere devam etmesine izin verilmediğini söyledi.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Çağlar’ın açıklamasına göre disiplin sürecinde sosyal medya paylaşımları da dosyaya gerekçe olarak konuldu.

Paylaşımların siyasi içerikli olduğu ve hakaret içerdiği iddialarının ihraç kararında etkili olduğu belirtilirken, Yüksek Disiplin Kurulu kararının tüm gerekçeleri kamuoyuna açıklanmış değil.

“21 YILLIK MESLEĞİMDEN KAPI DIŞARI EDİLDİM”

Çağlar, tebligatın ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Az önce ders esnasında dersimi işlerken müdür bey ivedilikle odasına gelmemi söylediği anda az çok ne olduğunu tahmin ettim. Yazı tebliğ edildi arkadaşlar. 21 yıllık mesleğimden, tek başıma girdiğim okulumdan bugün itibarıyla kapı dışarı edildim, yine tek başıma.

İki dersim daha vardı. ‘Derslerime girerim, sorun yok benim için’ dedim. Fakat kabul etmediler, kibarca git dediler.”

EĞİTİM-İŞ TEMSİLCİSİYDİ

Tamer Çağlar, görev yaptığı okullarda Eğitim-İş işyeri temsilciliği de yapıyordu. Güncel Eğitim sitesinde yer alan habere göre, Eğitim-İş Kocaeli 2 No’lu Şube, Mart ayında Çağlar’ın Gebze’den Karamürsel’e gönderilmesine ilişkin yaptığı açıklamada süreci eleştirmiş ve öğretmenin haksız iddialarla baskı altına alındığını savunmuştu.

İhraç kararının ardından ise bazı Eğitim-İş üyeleri ve Eğitim-İş Taban İnisiyatifi çevreleri, sendikanın sürece yeterince müdahil olmadığı yönünde eleştirilerde bulundu.

MESLEKTAŞLARINDAN TEPKİ

Çağlar’ın meslektaşları da ihraç kararına tepki gösterdi.

Sosyal medyada yapılan açıklamalarda, Çağlar hakkında “para, taciz, şiddet ya da yüz kızartıcı herhangi bir fiil bulunmadığı” savunularak, dayanışma çağrısı yapıldı.

DAHA ÖNCE “ATATÜRK KÖŞESİ” TARTIŞMASIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

Çağlar’ın adı daha önce de sınıfında oluşturduğu “Atatürk Köşesi” nedeniyle gündeme gelmişti.

Çağlar, Mart 2026’da yaptığı açıklamalarda Atatürk Köşesi oluşturması, laik ve bilimsel eğitim anlayışını savunması ve Cumhuriyetin temel değerlerine ilişkin tutumu nedeniyle hakkında soruşturmalar açıldığını, ardından Gebze’den Karamürsel’deki bir okula gönderildiğini öne sürmüştü.

Görev yeri değişikliğini “sürgün” olarak nitelendiren Çağlar’a karşılık Kocaeli İl Millî Eğitim Müdürlüğü, işlemin Atatürk Köşesi nedeniyle yapılmadığını açıklamıştı.

İHRAÇ KARARI YARGIYA TAŞINABİLİR

Devlet memurluğundan çıkarma cezası, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda en ağır disiplin cezalarından biri olarak düzenleniyor.

Kanunun 126. maddesine göre devlet memurluğundan çıkarma cezası ilgili kurumun yüksek disiplin kurulu kararıyla verilebiliyor.

Bu tür idari işlemler yargı denetimine tabi bulunuyor. Çağlar’ın ihraç kararına karşı idari yargıya başvurma hakkı bulunuyor.