Gürlek fon soygunu için konuştu: 'Para iadesi hukuki sorumluluğu ortadan kaldırmıyor'

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturmalarında bazı kişi ve şirketlerin elde ettikleri kazançları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki gönüllü iade hesabına yatırması, bu ödemelerin hukuki sonuçlarını gündeme getirdi. Adalet Bakanı Akın Gürlek, 25 Ekim'de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, para iadesinde bulunan kişi ve şirketlerin hukuki sorumluluklarının devam ettiğini vurguladı.
“Gönüllü iadeler soruşturmaları engellemez”
Karar'da yer alan habere göre gönüllü para iadelerinin hukuki niteliğine ilişkin değerlendirmede bulunan Gürlek, bu ödemelerin tek başına hukuki sorumluluğu ortadan kaldırmayacağını belirtti.
Gürlek, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Gönüllü iade yapılması, tek başına hiçbir gerçek veya tüzel kişinin hukuki sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Mağduriyetlerin giderilmesine katkı sağlayan bu iadeler, soruşturmaların yürütülmesine ve delillerin değerlendirilmesine engel teşkil etmez.”
Fatma Betül Sayan Kaya ve Geçgel kardeşlerden milyarlarca liralık iade
Bakan Gürlek'in açıklaması, soruşturma kapsamında gerçekleştirilen yüksek tutarlı para iadelerinin ardından geldi.
Astor Enerji'nin ana hissedarları Enver Geçgel ve Feridun Geçgel'in 23 Ekim'de TMSF'nin gönüllü iade hesabına toplam 5 milyar lira yatırdığı bildirildi. Eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya da eşiyle birlikte fondan elde ettikleri 2 milyar lirayı iade ettiklerini açıklamıştı.
Geçgel kardeşlerin para iadesini duyurmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı gün iki iş insanının mal varlıkları üzerindeki tedbir ve durdurma kararlarını kaldırmıştı.
Başsavcılık, kararın soruşturma dosyasındaki delillerin yeniden değerlendirilmesi, TMSF bildirimleri, sermaye paylarının kapsamı ve kurumsal yetki sınırlarının incelenmesi sonucunda alındığını bildirmişti.
İade edilen paraların kaynağı araştırılacak
Gürlek, incelemelerin yalnızca iade edilen tutarlarla sınırlı kalmayacağını, paraların kaynağının ve iade koşullarının da araştırılacağını belirtti.
İade edilen tutarların gerçek hak sahiplerine ulaştırılmasının öncelikleri arasında olduğunu vurgulayan Gürlek, iadelerin kaynağı, zamanı ve miktarının yanı sıra paraların hak sahiplerine nasıl ulaştırılacağının da titizlikle inceleneceğini kaydetti.
Gürlek ayrıca, ilgili kişi ve işlemler hakkındaki iddiaların elde edilen deliller doğrultusunda hukuki açıdan değerlendirileceğini ifade etti.
Yeni mal varlığı tedbirleri gündeme gelebilir
Fon soruşturmaları kapsamında mal varlıklarının kaçırılmasını, devredilmesini veya gizlenmesini önlemek amacıyla koruma tedbirleri uygulandığını hatırlatan Gürlek, yeni bilgi ve delillerin ortaya çıkması durumunda ek tedbirlerin alınabileceğini bildirdi.
Gürlek, hukuki şartların oluşması hâlinde ilgili adli makamlar tarafından yeni mal varlığı tedbirlerinin uygulanabileceğini belirterek soruşturmaların kapsamının ilerleyen süreçte genişleyebileceğine işaret etti.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

KADİR GÜRCAN

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ESRA BÜYÜKCOMBAK


Brezilya’da kritik seçim: Lula ile Bolsonaro ikinc...

Fransa’da tansiyon düşmüyor: 1314 gözaltı, 53 poli...

'Fon' soygununda sıcak gelişme: Serbest bırakılan ...

Bacağı kesilen hasta mahpus Abdullah Tırpan entübe...

Hitler’in “Kartal Yuvası” alevlere teslim oldu: Ku...




