[Hüseyin Odabaşı] Olmazlar Oluverir
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Ekim 16 2023
Paylaş
X Post
Samanyoluhaber.com yazarı Hüseyin Odabaşı'nın yazısı
HÜSEYİN ODABAŞI
Gelecekle alakalı bir öngörüde bulunmak mümkün olsa da fakat nasıl ve ne şekilde cereyan edeceğini kestirmek mümkün değildir. Çünkü Lokman 34. ayete göre de gayb Allah’ın elinde. Elimize geçmeyeni ele geçirmek için gayıb elinde olandan istemeliyiz. Kim galip, kim mağlup olacak? Tarih bir fizik ilmi gibi olmadığından talih kuşunun kimlerin başına konacağını tam bilemeyiz. Elimizden gelen sadece gayret ve konumun hakkını vermek olabilir.
Olaylar ve hadiseler çok değişiyor. Hemen hemen her 10, 15 senede bir, bir araya gelmesi mümkün olmayan topluluklar barışabilir; kanlı bıçaklı kavgalı olanlar talihin icbarıyla kılıçlarını kınlarına koyabilirler. Günler ve aylar, zaman esprisi içinde Allah'ın elinde döndürdüğü bir tesbihi. Topluluklar arasında evirip çeviriyor...”
“Eğer size bir sıkıntı isabet ederse, başka halklara da benzeri sıkıntı isabet etmiştir. Bu günleri, insanlar arasında döndürüp dururuz.” (Al i İmran, 140)
Kalplerin evrilip çevrilmesi gibi dostlar düşmanlara; düşmanlar dostlara dönüşebilir. Hatta “yapmam, etmem” dediklerini insan yapmak zorunda kalabilir. Düşman dediklerine dost; dost olanlara da düşman olabilir:
“İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü) en güzel olan davranışla sav; o zaman bir de göreceksin ki seninle aranızda düşmanlık bulunan kimse kesinlikle sıcak bir dost oluvermiş! (Fussilet, 34)
Yani insanların kalbi gibi toplumların, cemaatlerin de bir kalbi vardır. O da döner, farklılaşır. Fakat toplumların kalbinin dönüşü biraz zaman alır. Hatta dönen Yerküremizin dönüşünü bizzat anlamadığımız gibi büyük cemaatlerin veya toplulukların kalbindeki dönüşü ancak dikkatle takip edenler anlar. Çıplak gözle anlaşılmaz.
Nabi’nin “görmüşüz” redifli enfes şiirinde dediği gibi mağlup olanların bir zaman sonra galip, fakirlerin zengin, zenginlerin fakirleşmesi
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.G7'de Trump rüzgarı: İsrail'e2.Dosya tamamen kapandı! ABD’deki Halkbank davası 9 yıl sonra düştü3.Füzeleri yapay zeka atmış! ABD İran savaşında Musk'ın Grok'unu kullanmış4.Amor’dan Brüksel’e yaylım ateşi: “Türkiye’deki sivil toplumu yalnız bırakıyoruz”5.Antalya Büyükşehir'de ANSET depremi büyüyor: Hayali ihaleler ve şüpheli para transferleri dosyada
6.Almanya'ya iş gücü göçünde Türkler ilk üçte7.Almanya sosyal yardım istismarlarına karşı önlem alıyor8.Amor’dan Brüksel’e yaylım ateşi: “Türkiye’deki sivil toplumu yalnız bırakıyoruz”9.Kurban giden dış politika10.AP'den tarihi hamle: Adalet Bakanı Gürlek’e yaptırım metinde kaldı. "Yalçınkaya" vurgusu yeraldı

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER












