İstanbul Barosu 'kuyu tipi' cezaevleri raporu yayınladı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Eylül 11 2025
İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi, kuyu tipi cezaevlerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Baro yetkilileri, “kuyu tipi” olarak tanımlanan cezaevlerinde mahpusların günün 22,5-23 saatini havalandırmasız hücrelerde geçirdiğini belirtti.
İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi, Çorlu Karatepe Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne gerçekleştirdikleri ziyaretin ardından “kuyu tipi” cezaevlerine ilişkin tespitlerini açıkladı. Beyoğlu’ndaki baro binasında yapılan basın açıklamasına, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Rukiye Leyla Süren ve İnsan Hakları Merkezi Yürütme Kurulu üyesi avukat Yağmur Kavak katıldı.

Yağmur Kavak, söz konusu cezaevlerinde en temel sorunlardan birinin havalandırma hakkının bulunmaması olduğunu belirtti. Tutukluların günün 22,5 veya 23 saatini hücrede geçirdiğini vurgulayan Kavak, yazlık havalandırma alanlarının beton duvarlarla çevrili olduğunu ve aşırı sıcak nedeniyle “fırın” gibi hissettirdiğini aktardı. Bu nedenle, günlük 1-1,5 saatlik havalandırma hakkının da fiilen kullanılamadığını ifade etti.

Çorlu Cezaevi’ndeki tutukluların ya oturmak ya da uzanmak zorunda kaldıklarını, hareket alanlarının dar olduğunu söylediklerini belirten Yağmur Kavak, “Mahpuslar günün en az 22,5 saatini havalandırmasız hücrede, ağırlıklı olarak da tek kişilik hücrelerde tutuluyor. Bu durum hem iç hukuktaki kanunlara hem de uluslararası hukuk kurallarına ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına açıkça aykırı olarak hücre cezasının tüm mahpuslar için uygulanarak olağanlaştırılmasıdır” diye belirtti.

"AÇLIK GREVİNDEKİ TUTSAKLARIN TALEPLERİ ‘KUYU TİPİ’ CEZAEVLERİNİN KAPATILMASIDIR"

Yağmur Kavak, 153 gündür açlık grevinde olan Fikret Akar ve 293 gündür açlık grevinde olan Serkan Onur Yılmaz’ı ziyaret ettiklerini belirterek, “Açlık grevindeki tutsakların talepleri ‘kuyu tipi’ cezaevlerinin kapatılmasıdır. Hücrelerde pencerelerin önünde hava akışını kesen metaller bulunuyor. Demir parmaklık, demir parmaklığın önünde ise tutuklular tarafından ‘fens teli’ olarak tarif edilen metal üzerinde küçük delikler olan bir levha bulunmaktadır. Avukat görüş yerlerindeki korido

Bu haberler de ilginizi çekebilir