İstanbul'da deprem hareketliliği mi? Mikro sarsıntılar ne anlama geliyor?

Adalar Fayı çevresinde hareketlilik
Marmara Denizi’nde son günlerde meydana gelen küçük ölçekli depremler, İstanbul’un güneyindeki Adalar Fayı’na ilişkin tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.
Yer bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, AFAD kayıtlarına dayanarak Adalar Fayı üzerinde yaklaşık 10 kilometre derinlikte 2,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini belirtti.
Bektaş, aynı derinlik seviyelerinde görülen mikrodepremlerin fayın davranışına ilişkin önemli veriler sunduğunu ifade etti.
“Adalar Fayı derinde sürünüyor olabilir mi?”
Bektaş, fayın üst bölümünün kilitli kalırken daha derindeki kesimlerinde yavaş bir hareket yaşanabileceği ihtimaline dikkat çekti.
“Creep” olarak adlandırılan bu süreç, fayın belirli bölümlerinde ani ve büyük kırılmalar yerine daha yavaş hareketlerin meydana gelmesi anlamına geliyor.
Bektaş, Adalar Fayı çevresindeki mikrodeprem yoğunluğunun bu açıdan incelenmesi gerektiğini belirterek, derin kesimlerdeki hareketliliğin küçük kırılmalar yoluyla enerji boşalmasıyla bağlantılı olup olmadığının araştırılması gerektiğini savundu.
1963 Adalar depremi hatırlatması
Bektaş, Adalar Fayı’nın geçmişteki davranışının da değerlendirilmesi gerektiğini belirterek 1963 yılında meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki Adalar depremine dikkat çekti.
Uzman, fayın olası “creep” davranışının daha iyi anlaşılabilmesi için bölgedeki sismik hareketliliğin geçmiş depremlerle birlikte ele alınması gerektiğini ifade etti.
Adalar Fayı’nın İstanbul’a yakınlığı nedeniyle küçük depremlerin dahi bilimsel açıdan yakından takip edilmesinin önem taşıdığı belirtiliyor.
Adalar açıklarında peş peşe depremler
Bölgede gün içinde yeni sarsıntılar da kaydedildi.
Kandilli Rasathanesi verilerine göre Adalar açıklarında saat 17.33’te 2,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yaklaşık 10 dakika sonra ise 3,2 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntı kaydedildi.
İkinci depremin derinliği 11,4 kilometre olarak ölçüldü.
Uzmanlar, bu tür mikrodeprem kümelenmelerinin tek başına büyük bir deprem olacağı anlamına gelmediğine dikkat çekerken, Marmara’daki aktif fayların davranışının anlaşılması açısından sismik hareketliliğin düzenli olarak izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU












