İstanbul'da trafik çilesi büyüyor; sürücüler yollarda saatlerini kaybediyor

⏱ Okuma Süresi 4 dk•Yayınlanma Perşembe, Kasım 5 2026
Paylaş
X Post
Ulaşım sorunu, kent sakinlerinin konut ve iş tercihlerinden günlük harcamalarına kadar pek çok alanda belirleyici hâle geldi.
İstanbul'da trafik çilesi büyüyor; sürücüler yollarda saatlerini kaybediyor

İstanbul, 900'den fazla kentin incelendiği uluslararası araştırmada trafik sıkışıklığı nedeniyle kaybedilen sürede dünya genelinde ilk sırada yer aldı. Kentte sürücülerin trafikte geçirdiği fazladan süre iki yılda yaklaşık yüzde 30 artarken, ulaşım sorunu iş ve konut tercihlerinden günlük harcamalara kadar pek çok alanı etkiliyor.

İstanbul'da sürücülerin trafik yoğunluğu nedeniyle kaybettiği zaman her yıl artıyor. Uluslararası trafik veri şirketi INRIX'in 2025 araştırmasında İstanbul, sürücü başına yıllık 118 saatlik kayıpla dünya genelinde ilk sıraya yerleşti. Kentteki trafik sıkışıklığı, Chicago, Meksiko, New York ve Londra gibi metropolleri geride bıraktı.

INRIX verilerine göre İstanbul'da sürücülerin trafikte kaybettiği yıllık süre 2023'te 91 saat, 2024'te 105 saat olarak hesaplandı. Bu süre 2025'te 118 saate yükselirken, iki yıllık artış 27 saate ulaştı. Navigasyon şirketi TomTom'un aynı yıla ilişkin verilerinde ise İstanbul'daki trafik sıkışıklığı oranı yüzde 62 olarak kaydedildi.

Trafik, ev ve iş seçiminde belirleyici oluyor

İstanbul'da ulaşım sürelerinin uzaması, kent sakinlerinin günlük yaşamlarını ve harcamalarını da şekillendiriyor.

İş yerine yakın bölgelerde yaşamak ya da metro ve metrobüs hatlarına kolay ulaşabilmek, konut tercihinde önem kazanırken çalışanlar iş tekliflerini değerlendirirken ulaşım süresini de hesaba katıyor. Özel araç sahipleri artan yakıt tüketimi ve bakım giderleriyle karşı karşıya kalırken, toplu taşımada uzun yolculuklar ve aktarmalar zaman kaybını büyütüyor. Trafik yoğunluğu, kuryelerin teslimat sürelerini ve ticari işletmelerin müşteri erişimini de olumsuz etkiliyor.

Kentte sosyal yaşamın trafik saatlerine göre planlanması giderek yaygınlaşırken, ambulans ve itfaiye gibi acil müdahale araçlarının yoğun saatlerde yaşadığı güçlükler de ulaşım sorununun bir başka boyutunu oluşturuyor.

Uzmanından trafik sorununa karşı öneriler

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, ulaşım uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, kentteki trafik yoğunluğunun azaltılması için toplu taşıma yatırımlarıyla trafik yönetiminin birlikte ele alınması gerektiğine dikkat çekti.

Ilıcalı'nın çözüm önerileri arasında otobüslere ayrılmış özel şeritlerin artırılması, kavşakların kamera ve sensörlerle yönetilmesi ve kamu ile özel sektörde işe başlama saatlerinin farklılaştırılması bulunuyor.

Raylı sistem ağının uzun vadede 1.000 kilometreyi aşacak şekilde geliştirilmesini öneren Ilıcalı, deniz ulaşımında günlük 150 bin olan yolcu sayısının 400 bine çıkarılmasını da hedef olarak gösterdi.

Bisiklet yollarının yaygınlaştırılması, boş otoparkların dijital sistemlerle sürücülere bildirilmesi, metro, otobüs, metrobüs ve vapur bağlantılarının güçlendirilmesi ile trafik denetimlerinin artırılması da öneriler arasında yer aldı.