Kriz Varlık Fonu’ndaki devleri vurdu: Yüzlerce kişi işsiz kaldı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Ağustos 7 2026
Paylaş
X Post
PTT’den sonra Varlık Fonu’na ait THY ve Türk Telekom’da da istihdam azalıyor. THY’de ana şirkette 111 kişi işten çıkarıldı, 20 alt şirketin 9’unda istihdam geriledi.
Kriz Varlık Fonu’ndaki devleri vurdu: Yüzlerce kişi işsiz kaldı

İktidarın işsizlik oranının son yılların en düşük seviyesine gerilediği yönündeki açıklamaları sürerken, Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki bazı büyük şirketlerde personel sayısındaki düşüş dikkat çekti.

Sözcü'de yer alan habere göre, PTT’nin ardından Türk Hava Yolları (THY) ve Türk Telekom’da da çalışan sayısı geriledi.

Açıklanan finansal veriler ve faaliyet raporları, kamu kontrolündeki bazı şirketlerde istihdamın azaldığını ortaya koydu. Özel sektörde ise özellikle otomotiv ve traktör üretiminde çalışan sayısındaki gerileme öne çıktı.

THY’DE PERSONEL SAYISI GERİLEDİ

THY’nin ikinci çeyrek finansal sonuçlarına göre şirketin ocak-haziran dönemindeki net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 azalarak 18 milyar liraya düştü.

Faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre ana şirket bünyesindeki çalışan sayısı mart sonunda 36 bin 593 iken haziran sonunda 36 bin 482’ye geriledi. Böylece üç ay içinde 111 kişilik istihdam kaybı yaşandı.

Raporda kabin memuru ve yurt içi personel sayısının azalırken, yurt dışındaki istihdamın arttığı görüldü. Personel sayısındaki düşüşün nedenine ilişkin ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

TÜRK TELEKOM VE PTT’DE DE DÜŞÜŞ

Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki bir diğer şirket olan Türk Telekom’da çalışan sayısı bu yıl 31 bin 779’dan 31 bin 756’ya geriledi.

PTT’nin ise yürüttüğü personel azaltma süreci kapsamında yaklaşık 5 bin 585 çalışanla yollarını ayırarak personel sayısını 16 bin seviyesine düşürmeyi hedeflediği belirtildi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DE İSTİHDAM AZALIYOR

İstihdamdaki gerileme yalnızca kamu kontrolündeki şirketlerle sınırlı kalmadı. Borsada işlem gören bazı özel sektör şirketlerinde de çalışan sayısında düşüş yaşandı.

Ford Otosan’da çalışan sayısı 25 bin 2’den 24 bin 436’ya gerilerken, Türk Traktör’de ise aynı dönemde 2 bin 120 olan personel sayısı 2 bin 39’a düştü.

Özellikle otomotiv ve traktör sektöründe talepte yaşanan yavaşlama, şirketlerin istihdam verilerine de yansımaya başladı.