Malatya'da 5.6 ile sallandı, uzmanlar yanıtladı: Daha büyük bir deprem olur mu?

Okuma Süresi 5 dkYayınlanma Çarşamba, Mayıs 20 2026
Paylaş
X Post
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerde de hissedildi. Peki bölgede daha büyük bir deprem olur mu? Deprem profesörü Ahmet Ercan, bu soruya yanıt verdi.
Malatya'da 5.6 ile sallandı, uzmanlar yanıtladı: Daha büyük bir deprem olur mu?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi'nin verilerine göre saat 09:00'da Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Derinliği 7.03 km olarak kaydedilen deprem Adıyaman, Diyarbakır, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Elazığ, Erzincan, Tunceli, Kayseri, Sivas, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta da hissedildi. 

Peki daha büyük bir deprem olur mu? Depremin ardından Prof. Dr. Ahmet Ercan, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ercan, "Bugün Malatya’da olan M5,6 büyüklüğündeki deprem 6 Şubat 2023 yılında olan toplam sekiz büyüklüğündeki bir gerginlik boşalmasına denk gelen büyüklükteki dört depremin artçısıdır" dedi.

Ercan, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Jeofizik olarak gelecek günlerde daha büyük bir deprem olabilir mi sorusunu yanıtlama olasılığı yoktur. Ancak deprem bilimci olarak böyle bir beklentim yok.

M5,6’lık deprem bölgede betonarme yapılarda yıkıntı yapmaz. Ancak taş köy evlerinde duvar çatlamaları, baca yıkılmaları, minarelerde çatlamalara neden olabilir.

Bu depremin Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay, Adana, Osmaniye, Elazığ ve Tunceli gibi yakın illerde duyulmuş olması çok olağandır. Çünkü sarsım dalgaları bir havuza atılan taşın dalgaları gibi tüm yer altında erki bitinceye kadar yayılırlar.

Evlerinizin salınmış olması yıkılacağı anlamına gelmez. Bir evin yıkılması için yerden geçen dalga ile yapının salınımının uyum içinde olup yapıyı çalkalalamaması gerekir."

Prof. Dr. Okan Tüysüz'den Malatya depremi açıklaması: Büyük artçı sarsıntılar gelebilir

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde saat 09.00’da 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, Malatya depremine ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu.

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde saat 09.00’da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede hareketlilik yaşandı.

Haber Global canlı yayınına bağlanan Jeolog Okan Tüysüz, depreme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak sarsıntının bölgedeki etkilerine dair açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu bölgenin 6 Şubat depremlerinden sonra önemli ölçüde sıkıştığını belirterek, deprem aktivitesinin günümüze kadar sürmesinin 6 Şubat depremlerinin etkilerinin devam ettiğini gösterdiğini söyledi.

Tüysüz, özellikle Malatya’nın Doğanşehir ve Kale çevresinde depremlerin meydana geldiğini ifade ederek, “Fay çözümleri henüz tamamlanmadığı için net konuşmak mümkün değil.

5.6 büyüklüğündeki depremin ardından 4.6 ve belki daha büyük artçı sarsıntıların yaşanması mümkün” dedi.

Depremin yüzeye yakın olması nedeniyle şiddetli hissedildiğini vurgulayan Tüysüz, “5.6 orta büyüklükte bir deprem. Umarım herhangi bir yıkıma yol açmaz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Pampal’dan uyarı: Asıl kritik olan Yedisu Fayı, kırıldı kırılacak

Malatya’da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından deprem uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgede sismik hareketliliğin sürdüğünü belirterek Yedisu Fayı’na ilişkin uyarıda bulundu.

CNN Türk yayınına katılan Pampal, Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının kesişim noktasına dikkat çekti.

Pampal, meydana gelen küçük ölçekli depremlerin büyük ölçekli enerji boşalmasıyla kıyaslandığında “çok düşük seviyede” kaldığını belirterek, bu tür sarsıntıların bölgeyi rahatlatmadığını ifade etti.

Pampal açıklamasında, Yedisu Fayı üzerindeki enerji birikimine dikkat çekti.

Bölgede ciddi bir gerilim olduğuna işaret eden Pampal, “Asıl kritik önemde Yedisu Fayı enerjisi var, kırıldı kırılacak” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Naci Görür'den Malatya depremine ilişkin açıklama

Deprem uzmanı Naci Görür de yaptığı açıklamada depremin Doğu Andolu Fayı’nın kırlmamış kesimi üzerinde gerçekleştiğini açıkladı.