Nepal’de sel felaketi: Can kaybı 157’ye yükseldi, yüzlerce kayıp var

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Ağustos 27 2026
Paylaş
X Post
Nepal ile Çin sınırındaki Bhotekoshi Nehri’nde meydana gelen sel ve taşkın felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 157’ye ulaştı. Bölgede çok sayıda kişi için arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Nepal’de sel felaketi: Can kaybı 157’ye yükseldi, yüzlerce kayıp var

Nepal ile Çin’in Tibet Özerk Bölgesi sınırında bulunan Bhotekoshi Nehri'nde yaşanan sel felaketinde bilanço ağırlaşıyor. Nepal Emniyeti tarafından yapılan açıklamada, bölgede yürütülen arama-kurtarma faaliyetlerinde ulaşılan cansız beden sayısının 157’ye çıktığı bildirildi. Enkaz ve çamur altında kalan yüzlerce kişiyi arama çalışmaları sürerken, kayıplar arasında 28 Nepal polis memurunun da bulunduğu aktarıldı.


TİBET’TE CAN KAYBI VE ULAŞIM ZORLUKLARI

Karar'da yer alan habere göre Çinli yetkililer tarafından yapılan açıklamada, selden etkilenen Tibet bölgesinde 3 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişiden haber alınamadığı ifade edildi.


Afetten en fazla etkilenen noktalardan biri olan Tibet'in Gyirong ilçesinde arama-kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşabilmesi için kapalı yolları açma çalışmaları yürütülüyor. Askeri yetkililer, aralıksız süren yağışlar ve yoğun çamur tabakası nedeniyle saha çalışmalarının güçlükle ilerlediğini belirtti.


YABANCI UYRUKLU TURİSTLER KAYIP

Nepal Turizm Bakanlığı verilerine göre, bölgede bulunan yabancı uyruklu 341 kişiden henüz haber alınamıyor. Kayıp turistler arasında ABD, Hindistan, Rusya, Ukrayna, Portekiz, Güney Kore ve İtalya vatandaşlarının yer aldığı kaydedildi.


Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekip, felaketin dağlık bölgedeki bir buzuldan kopan büyük bir buz kütlesinin nehir yatağını tıkaması ve ardından meydana gelen patlamadan kaynaklanmış olabileceğini değerlendiriyor.


ULUSLARARASI YARDIM SEFERBERLİĞİ

Afete müdahale için uluslararası düzeyde yardım çalışmaları başlatıldı:


Çin: Tibet’teki acil kurtarma ve yardım faaliyetlerinde kullanılmak üzere yaklaşık 17 milyon dolarlık doğal afet yardım fonu tahsis etti.


Hindistan: Nepal’e 10 tonluk insani yardım paketi ile temel tıbbi malzeme göndereceğini açıkladı.


IFRC: Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, acil saha operasyonları için Nepal Kızılhaçı’na 1,2 milyon dolar aktaracağını duyurdu.


Avrupa Birliği: AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın desteğe hazır olduğunu belirterek AB'nin uydu gözlem sistemi Copernicus'un bölge için devreye sokulduğunu bildirdi.