Reza Pehlevi’den İran halkına çağrı: “Sokaklara dönme vakti yaklaşıyor”

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Şubat 28 2026
Paylaş
X Post
İran’ın son şahının oğlu Reza Pehlevi, ABD ve İsrail’in başlattığı hava operasyonlarının ardından İran halkını rejimi devirmeye çağırdı. Pehlevi, müdahaleyi “insani” olarak nitelendirirken, güvenlik güçlerine de “halkın yanında yer alın” mesajı verdi.
Reza Pehlevi’den İran halkına çağrı: “Sokaklara dönme vakti yaklaşıyor”

Reza Pehlevi, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik hava saldırılarının başlamasının ardından sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, operasyonu “insani müdahale” olarak tanımladı. İran’ın son şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin oğlu olan Pehlevi, “ABD Başkanı’nın cesur İran halkına verdiği yardım artık ulaştı” ifadelerini kullandı.

1979’daki İran İslam Devrimi ile monarşinin devrilmesinin ardından sürgüne giden Pehlevi, mevcut rejimin çökmekte olduğunu savunarak halka açık bir rejim değişikliği çağrısı yaptı. “Bu insani müdahalenin hedefi İslam Cumhuriyeti’nin baskı aygıtıdır; ülkenin kendisi ve büyük İran milleti değil. Ancak nihai zafer bizim ellerimizle kazanılacak. Sokaklara dönme vakti yaklaşıyor” dedi.

Güvenlik güçlerine çağrı

Pehlevi, İran ordusu, polis ve güvenlik güçlerine de doğrudan seslendi. “İran’a ve İran halkına sadakat yemini ettiniz, İslam Cumhuriyeti’ne değil. Göreviniz halkı korumaktır” diyen Pehlevi, aksi halde ülkenin dini lideri Ali Hamaney’i işaret ederek, “Hamaney’in batan gemisiyle birlikte siz de dibe gideceksiniz” ifadelerini kullandı.

Açıklamasının sonunda ABD Başkanı Donald Trump’a da çağrıda bulunan Pehlevi, sivil kayıpların önlenmesi için “azami dikkat ve ihtiyat” gösterilmesini istedi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun da İran halkına hükümeti devirmeye yönelik mesajlar verdiği biliniyor.

“Aslanın Kükremesi” operasyonu

ABD ve İsrail’in ortaklaşa başlattığı “Aslanın Kükremesi” adlı operasyonun, İran’ın askeri tesislerini, Devrim Muhafızları’nı ve nükleer altyapısını hedef aldığı belirtiliyor. Operasyonun rejim değişikliğiyle sonuçlanıp sonuçlanmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Pehlevi’nin çağrısı, dış müdahale ile iç halk hareketinin birleşebileceği beklentisini yansıtsa da, sürgündeki veliaht prensin İran içindeki gerçek etkisi tartışmalı. İran’daki muhalif kesimlerin önemli bir bölümünün monarşi dönemine dönüş fikrine mesafeli yaklaştığı değerlendiriliyor.