Zam rekortmeni ayçiçek yağına yeni zam yolda
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ocak 14 2021
Paylaş
X Post
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, ham madde maliyetinin çok arttığını belirterek, yağda yüzde 20'lik bir artışın olabileceğini söyledi.
Ham yağ üreticisi Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerin ihracata getirdiği kısıtlama, ham madde yönüyle dışa bağımlı olan bitkisel yağ sanayicilerini etkilemeyi sürdürüyor. Buna bağlı olarak bitkisel yağın raf fiyatlarında da olağanüstü artışlar yaşanıyor. Geçen yıl ham yağın tonunu 700 dolara alan sanayiciler, bugünlerde aynı ürüne 1.325 dolar ödüyor.
Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, geçen yılın ilk çeyreğinde 25 lira civarında olan 5 litrelik Ayçiçek yağının fiyatı 75 liraya kadar yükselirken, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, hammaddedeki son maliyet artışlarının henüz raf fiyatlarına yansımadığını kaydetti. Büyükhelvacıgil, maliyet artışına bağlı olarak yüzde 20’lik bir fiyat artışı daha beklediğini söyledi.
YEMEKLİK YAĞA LİTRE BAŞINA 10 KURUŞ 'ATIK YAĞ' VERGİSİ
2020 yılına ilişkin sektörel değerlendirmede bulunan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BSYD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, özellikle pandeminin de etkisiyle gıda milliyetçiliğinin dünyada yükselişe geçtiğini söyledi. İhracatı kısıtlayan ülkelerin ithalatı kolaylaştırdıklarının altını çizen Büyükhelvacıgil, dünyanın en büyük ayçiçeği üreticisi Rusya ve Ukrayna’nın da ham madde ihracatını kısıtladığını anlattı.
Tüm olumsuzluklara rağmen, Türkiye’de yağ dahil olmak üzere gıdaya ulaşımda hiçbir sıkıntının yaşanmadığını belirten Büyükhelvacıgil, Ocak-Kasım döneminde yapılan tarımsal ithalatın yüzde 23.8’inin ayçiçeği, buğday ve soya fasulyesi olduğunu bildirdi.
2020 yılında Türkiye’nin 2.5 milyon tonluk ayçiçeği ihtiyacına karşılık 1.3 milyon tonluk üretim yapılabildiği bilgisini veren Tahir Büyükhelvacıgil, tonu 2 bin 500 lira olan ayçiçeğinin 4 bin 950 liraya, 5 bin 300 lira olan ham yağ fiyatının ise 10 bin liraya ulaştığını kaydetti.
Maliyetin dolar bazında ise bir katlık artışla 7
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.CHP'ye bir şok daha: Özel'in başlattığı TBMM yürüyüşüne de soruşturma açıldı2.Kılıçdaroğlu, Özel ve ekibini suçladı: 'Bu tabloya biz yol açmadık'3.CHP'ye polis müdahalesi dünya gündeminde4.Dialog Konkret'ten çeşitlilik, uzlaşma ve tartışmaya yeniden itibar kazandıran bir akşam5.Havari ve Sahabi Ruhlu Çağın Adanmışları
6.Artık arınamazlar!7.Türkiye cezaevlerindeki tutsak bebekler uluslarası basında8.Böyle 'U' dönüşü görülmedi: Bilgi Üniversitesi'ni bir imza ile kapatan Erdoğan, kendi kararını iptal etti9.Hac mevsimi ve Hac heyecanı10.Yeni Dünya Düzeninde İki Dev: Rusya ve Çin’in Stratejik İşbirliği ve Gelecek Perspektifi

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ

CUMA KARAMAN

KADİR GÜRCAN













