Teknoloji devlerinin yükselişi: Nvidia’nın değeri Almanya ekonomisini geride bıraktı

Okuma Süresi 4 dkYayınlanma Cumartesi, Mayıs 16 2026
Paylaş
X Post
Yapay zekâ teknolojilerine yönelik küresel talep, borsada eşi benzeri görülmemiş bir finansal güç kaymasına yol açıyor.
Teknoloji devlerinin yükselişi: Nvidia’nın değeri Almanya ekonomisini geride bıraktı

Euronews Business tarafından yayımlanan güncel bir analize göre, çip üreticisi Nvidia başta olmak üzere ABD'li teknoloji devlerinin piyasa değerleri, dünyanın en büyük milli ekonomilerini ve köklü borsalarını geride bırakmaya başladı.

Nvidia, Avrupa'nın En Büyük Ekonomisinden Daha Değerli

Yapay zekâ çiplerine (GPU) olan küresel bağımlılığın artmasıyla piyasa değeri 5 trilyon dolar sınırını aşan Nvidia, tek başına Almanya’nın toplam gayrisafi yurtiçi hasılasını (yaklaşık 4,7 trilyon dolar GSYİH) geride bıraktı.


Bu tarihi eşik, Nvidia’nın finansal büyüklük olarak sadece Alman ekonomisinden değil, aynı zamanda Frankfurt Borsası’nda (DAX) işlem gören tüm şirketlerin toplam değerinden de daha büyük bir hacme ulaştığını gösteriyor. Analiz, Nvidia’nın şu anki ağırlığıyla dünyadaki ülkelerin %97’sinden ve küresel ölçekteki toplam yıllık askeri harcamalardan daha fazla ekonomik değere sahip olduğunu vurguluyor.


"Muhteşem Yedili" Çin Ekonomisini Yakaladı

Piyasayı domine eden teknoloji şirketlerinin yarattığı yoğunlaşmaya da dikkat çekiliyor:

Devasa Hacim: Nvidia, Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon ve Meta gibi en büyük teknoloji şirketlerinin toplam piyasa değeri 24 trilyon dolara yaklaştı.


Ekonomilerle Kıyaslama: Bu devasa rakam, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in (19,2 trilyon dolar) yıllık milli gelirini tek başına geride bırakırken, Çin ve Almanya'nın toplam ekonomik büyüklüğüyle yarışır bir seviyeye ulaştı.


Borsalarda Tarihi Yoğunlaşma ve Olası Riskler

Haberde yer verilen bir diğer kritik veri ise ABD borsalarındaki hassas dengelere işaret ediyor. En büyük 10 teknoloji şirketi, Amerikan borsasının ana göstergesi olan S&P 500 endeksinin toplam değerinin %39'unu oluşturuyor.

Uzmanlar, yapay zekâ yatırımlarının (Microsoft, Google, OpenAI vb. şirketlerin Nvidia altyapısına olan bağımlılığı) borsaları rekor seviyelere taşıdığını belirtiyor. Ancak Euronews Business analistleri, bu derece yüksek bir yoğunlaşmanın finansal riskleri de beraberinde getirdiği konusunda uyarıyor: Teknoloji devlerinin hisselerinde yaşanabilecek olası bir düzeltme hareketi veya hükümetlerin uygulayabileceği antitröst (tekel karşıtı) yaptırımlar, tüm küresel piyasalarda zincirleme bir domino etkisi yaratma potansiyeli taşıyor.

En Çok Okunanlar

Prof. Dr. Osman Şahin

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

Safvet Senih

SAFVET SENİH

Ertuğrul İncekul

ERTUĞRUL İNCEKUL

Arif Asalıoğlu

ARİF ASALIOĞLU

Abdullah Aymaz

ABDULLAH AYMAZ

ÇOK OKUNAN HABERLER