Türkiye’nin AİHM’e sunduğu Bylock savunması yine çöktü
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ekim 13 2022
Paylaş
X Post
Fransız Yargıtay’ı 60 bin kullanıcısı olan EncroChat isimli kriptolu mesajlaşma programına sızılarak elde edilen delillerin hukuki olmadığını belirtip kararı bozdu. Bu kararla Türk Hükumeti'nin AİHM'de EncroChat'a dayandırılan Bylock savunması da çöktü.
Fransız Yargıtay’ı 60 bin kullanıcısı olan EncroChat programına ilişkin deliller savcılığın yürüttüğü soruşturmada elde edilmesine rağmen, verilerin elde ediliş yönteminin açıklanmamasından dolayı bozma kararı verdi.
AVRUPA ÇAPINDA EN AZ BİN KİŞİ TUTUKLANDI
Fransız polisi tarafından 2017 yılında başlatılan bir organize suç soruşturmasında şüpheliler tarafından kullanılan ve en az 60 bin kullanıcısı olan EncroChat isimli kriptolu mesajlaşma programına sızılmış ve soruşturma Avrupa çapında en az 1000 tutuklama ile sonuçlanmıştı. Fransız Yargıtay’ı 11 Ekim 2022’de EncroChat soruşturmalarında Fransız Ceza Usul Yasası’nın 230-3 ve 593. maddelerinin ihlal edildiğini tespit ederek bozma kararı verdi.

TÜRK HÜKUMETİ ENCROCHAT’İ AİHM’DE SAVUNMA OLARAK KULLANDI
Avukat Ali Yıldız, EncroChat ve ByLock soruşturmaları önemli benzerlik gösterdiğini belirterek, “Hatta öyleki Avrupa Insan Hakları Mahkemesi önündeki Akgün dosyasında Türk Hükumeti ByLock soruşturmalarını savunurken EncroChat soruşturmasını örnek göstermiştir.
MİT ELE GEÇİRDİĞİ VERİLERİ ADLİ GÖZETİM OLMADAN İŞLEDİ
Bylock ise adli bir soruşturma, adli gözetim ve izin olmadan MİT tarafından istihbari yöntemlerle elde edilmiş ve veriler adli gözetim olmadan işlenmiştir. Verilerin elde ediliş yöntemi “teşkilata özgü” yöntemler olarak son derece muğlak şekilde tanımlanmıştır. EncroChat’ten farklı olarak Bylock verilerinin sıhhatine dair onlarca problem ve soru işareti uzmanlarca ortaya konulmuştur. Bylock verileri evleviyetle kabul edilemez delildir” ifadesini kullandı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Mutlak Butlan CHP'si ile Seçilmiş CHP Olcay Baykal'ın cenazesinde tokalaştı2.15 Temmuz paylaşımına tutuklama: Melek Akarmut cezaevine gönderildi3.İstanbul’da toplu taşımaya zam yapıldı4.Kendi gitti etkileri hala sıfırlanamadı!5.Moskova'ya dron akını: Ukrayna'ya ait 340 İHA düşürüldü
6.Altın haftayı nasıl kapattı!7.Özgür Özel'den iddialı seçim hedefi: 'Yüzde 60-70'le iktidar olacağız'8.Adalet Bakanlığı önünde KHK eylemi: Yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı9.İmamoğlu'ndan dikkat çeken seçim iddiası: "İktidar yüzde 20'ye düşecek"10.Kan donduran detaylar! Saraydaki taht kavgası Ahbap Derneği'ne nasıl uzandı?

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

CUMA KARAMAN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT











