Türkmenistan ile Türkiye arasında kilit ortaklık!
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Mart 25 2025
Paylaş
X Post
Türkmenistan ile Türkiye arasında, enerji iş birliğinin genişletilmesi, petrol ve doğal gaz sahalarının geliştirilmesi ve elektrik ithalatı gibi konularda kilit anlaşmalar yapılıyor.
Samanyoluhaber.com - Moskova
Türkmenistan, enerji kaynaklarını dünya pazarına açma hedefinde önemli adımlar atarken, Türkiye bu süreçte önemli bir ortak olarak öne çıkıyor.
Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Türkiye ile enerji ortaklığını derinleştirmeye hazır olduklarını belirtti. Türkmenistan’ın ana hedefi, doğal gazını küresel pazarlara, özellikle Avrupa’ya ulaştırmak. Bu amaç doğrultusunda, Türkmenistan Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu’na (GECF) katılmayı planlıyor.
Türkiye ve Türkmenistan Arasındaki Stratejik İş Birliği
Türkiye’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Aşkabat’ta katıldığı “Uluslararası Barış ve Güven Yılı: Bölgesel Ekonomik İş Birliğinin Sürdürülebilir Kalkınmadaki Rolü” başlıklı konferansta enerji iş birliğinin yanı sıra tarım, ulaştırma ve yatırım konuları da ele alındı. Türkiye, Türkmenistan’ın önde gelen ticaret ve ekonomi ortaklarından biri olarak değerlendiriliyor.
Bayraktar, Türkmenistan’ın enerji potansiyelini değerlendirmenin yanı sıra, Hazar Denizi’ndeki enerji sahalarında da iş birliği yapma niyetinde olduklarını belirtti.
Bayraktar ayrıca, Mart 2024’ten itibaren Türkiye’nin Türkmenistan’dan doğal gaz ithalatına başladığını hatırlatarak, “Bu adım, sadece enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda Türkmenistan’ın gazını Avrupa’ya ulaştırmak için de önemli bir fırsat sunuyor” dedi.
2025 yılı sonuna kadar toplamda 1,3 milyar metreküp Türkmen gazı Türkiye’ye taşınacak. Bu ticaret, swap sistemi ile gerçekleştirilecek. İran üzerinden yapılan bu anlaşma, önümüzdeki beş yıl boyunca geçerli olacak.
Türkiye ve Türkmenistan arasındaki enerji iş birliği, sadece iki ülkenin
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Kayıtları yok eden başhekim de tutuklandı2.Ekonomi çıkmaz sokağa girince Osman Cevdet Akçay gözünü kapıya dikti3.Mansur Yavaş'ın 'bu böyle gitmez' restine Özgür Özel bakın nasıl karşılık verdi?4.MHP'de İl Teşkilatlarının feshi Bolu ile devam etti! İşte atanan yeni isim5.Gülistan Doku'nun kız arkadaşı da aynı akıbeti mi paylaştı?
6.Serdar Öktem cinayeti: İddianame tamamlandı suç örgütleri ittifak kurmuş7.Gülistan Doku cinayeti: Firari zanlı hakkında kırmızı bülten talebi!8.7.7 ile sarsılan Japonya 8.0'lık yeni bir deprem uyarısı yayınladı!9.MHP'deki 'Yönter' tasfiyeleri kamuya uzandı iddiası!10.Madencilerin Ankara yürüyüşüne polis saldırdı: Sendikacı ve işçiler gözaltında

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

CUMA KARAMAN

ABDULLAH AYMAZ

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER

Kayıtları yok eden başhekim de tutuklandı

Ekonomi çıkmaz sokağa girince Osman Cevdet Akçay g...

Mansur Yavaş'ın 'bu böyle gitmez' restine Özgür Öz...

MHP'de İl Teşkilatlarının feshi Bolu ile devam ett...

Gülistan Doku'nun kız arkadaşı da aynı akıbeti mi ...


