Yunus Emre Vakfı’ndaki yolsuzluk iddianamesi basına sızdı

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Temmuz 19 2025
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Yunus Emre Vakfı'na ilişkin hazırladığı iddianame ortaya çıktı. İddianamede skandallarla dolu bir yolsuzluk ağı deşifre edildi.
İddianamedeki ayrıntılara göre; vakıf üzerinden milyonlarca liralık kamu zararına yol açan bir yolsuzluk ağı kuruldu. Vakıf bünyesinde faturasız işlemler, sahte organizasyonlar ve kişisel bağlantılarla yürütülen usulsüz harcamalar tespit edildi.

59 MİLYONLUK İŞ, TEK ÇALIŞANLI ŞİRKETE VERİLMİŞ

Tutuklanan eski Yunus Emre Vakfı Başkanı Şeref Ateş'in oğlu Enes Ateş ile bağlantılı Anka Kongre adlı firmaya, 30 Aralık 2023 – 3 Haziran 2024 tarihleri arasında hiçbir sözleşme olmadan uçak bileti, konaklama ve araç kiralama işleri verildi. Aynı süreçte yalnızca bir çalışanı bulunan bu firmaya toplamda 59 milyon 144 bin TL (yaklaşık 1,8 milyon dolar) ödeme yapıldığı iddianameye yansıdı. 

HİÇ YAPILMAYAN 'COĞRAFİ İŞARETLER ZİRVESİ'

Nefes'in haberine göre, All Production adlı şirket yalnızca 5 gün içinde, 29 Mayıs – 3 Haziran 2024 tarihleri arasında vakfa 8 milyon 400 bin TL tutarında 5 fatura kesildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerinin hazırladığı suç duyurusunda, ödemenin 6 milyon TL’lik parçasının karşılıksız olduğu ve sonradan iade edildiği kaydedildi. All Production, bu ödemeyi "Brüksel’de gerçekleştirilen Coğrafi İşaretler Zirvesi" adına fatura etti. Sonradan böyle bir etkinliğin hiç yapılmadığı ortaya çıktı. 

SURİYE'DE ÇİFTE KAVRULMUŞ LOKUMA 664 BİN TL

İddianamede yer alan skandallardan biri de Suriye'deki etkinliklerde gerçekleşmiş. Evrim CNC adlı firma, kurulduktan yalnızca iki ay sonra Afrin, Azez, El-Bab ve Abuja kentlerinde Yunus Emre merkezleri için tadilat ve tefrişat faturaları kesmeye başlamış. 6 Kasım – 16 Aralık 2021 tarihleri arasında halı, bayrak, inşaat malzemesi ve çifte kavrulmuş lokum açıklamalarıyla toplamda 664 bin 887 TL’lik fatura dü

Bu haberler de ilginizi çekebilir