AB: Türkmen gazıyla ilgili görüşmelerde ilerleme kaydedildi


Avrupa Komisyonu'nun Enerji Birliği'nden sorumlu üyesi Maros Sefcovic, Türkmenistan doğalgazının Avrupa'ya ulaştırılması için yapılan görüşmelerde iyi bir ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Türkmenistan Petrolgaz Bakanlığı'nın medya organı Nebit-Gaz gazetesinin resmi internet sitesinde yer alan habere göre Sefcovic, Türkmen gazı ile ilgili yürütülen görüşmelerin ilerlediğini kaydetti. AB yetkilisi , "Avrupa Komisyonu, Azerbaycan, Türkiye, Türkmenistan ve Gürcistan Türkmen gazının Avrupa'ya ulaştırılması imkanları üzerinde çalışıyor. Bunun için Güney Gaz Koridoru'nu da kullanılabilinir" şeklinde açıklamalar yaptı.

2015 yılında imzalanan Aşkabat Deklerasyonu kapsamında bir çalışma grubunun oluşturulduğuna dikkat çeken Sefcovic, bu grubun Türkmen gazını Avrupa'ya ulaştırmanın çeşitli versiyonlarını araştırdığını ve bu konunun hem hukuk hem de ekonomik boyutlarını incelediğini ifade etti.

"Birkaç gün önce İstanbul'da bu grubun toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Türkmenistan'dan Avrupa'ya doğalgazı tedarik etmek için 2 teklif üzerinde duruldu. Şimdi bu tekliflerin ülke hükümetleri tarafından değerlendirilerek, tekrar aynı masa etrafında buluşmayı umuyoruz" diyen Sefcovic, Güney Gaz Koridoru'nun zamanında veya zamanından önce hayata geçirileceğini ve bu hatla Türkmenistan'dan Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatının yapılabileceğini bildirdi.

Türkmenistan, doğalgaz kaynakları bakımından dünyanın en büyük 4'ncü ülkesi. İran ve Çin'e doğalgaz ihracatını gerçekleştiren Türkmenistan , Avrupa pazarına da ulaşmayı hedefliyor. Bu alanda, en verimli proje olarak Trans-Hazar doğalgaz boru hattı öne çıkıyor. Hazar'ın altından Azerbaycan'a doğru 300 kilometre boru döşenerek, Türkmen gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırmak mümkün.
Bazı tahminlere göre, Avrupa'nın doğalgaz talebi giderek artıyor. 2030 yılına kadar bu talebin bir yılda 380 ila 450 milyar metreküpe çıkması bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber AB: Türkmen gazıyla ilgili görüşmelerde ilerleme kaydedildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER