Alman hükümeti, Suriye operasyonuna onay verdi


Alman hükümeti, terör örgütü IŞİD'e karşı savaşan uluslararası koalisyona ve Fransa'ya destek vermek amacıyla Suriye'ye asker gönderme tezkeresine son şekli verdi. Bakanlar kurulu talebinin yarın Federal Parlamento'da yapılacak görüşmelerin ardından onaylanması bekleniyor.

Almanya, Suriye'ye IŞİD'le mücadele amacıyla 4 ila 6 Tornado keşif uçağı, bir firkateyn, bir yakıt ikmal uçağı ve bin 200 asker göndermeyi planlıyor. Suriye'deki uluslararası koalisyona ve Fransa'ya destek vermeyi öngören tasarıyı Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile birlikte hazırlayan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Suriye görevini savundu. Steinmeier krizin çözümü için "uzun soluklu" olunması gerektiğine dikkat çekti ve verilecek askeri desteğin sorumluluğunu üstlenebileceklerini söyledi.

Terörü yenebilmek için bomba ve roketlerin yetmediğini sözlerine ekleyen Steinmeier, nihai zaferin siyasi yollardan elde edilebileceğini ifade etti. Almanya Dışişleri Bakanı, belirleyici tüm uluslararası siyasi aktörlerin müzakere masasında yerini alması gerektiğini vurguladı.

ALMAN HALKI DA DESTEK VERİYOR

Halk arasında yapılan anketlerde Suriye'ye askeri misyona halkın da onay verdiği saptandı. Alman Basın Ajansı'nın (dpa) araştırma şirketi YouGov'a yaptırdığı ankete katılanların yüzde 45'i Suriye görevine destek verdi, yüzde 39'u karşı çıktı.

Anket, Alman halkının terör endişesinin arttığını da ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 71'i terör eylemi tehdidinin arttığını belirtirken, yüzde 18'i tehdidin artmadığından yana görüş bildirdi.

Öte yandan Almanya'nın terör örgütü IŞİD ile mücadele amacıyla Suriye'ye göndermeyi planladığı Tornado keşif uçakları, firkateyn ve yakıt ikmal uçağı ile birlikte bin 200 askere yapılacak harcamaların 134 milyon Euro tutacağı hesaplandı. Ayrıca askeri misyonun Akdeniz'in doğu kesimi ve Basra Körfezi ile Kızıl Denizi kapsayacağı ortaya çıktı. CİHAN
<< Önceki Haber Alman hükümeti, Suriye operasyonuna onay verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER