Almanya sandık kurulmasına onay verdi

Almanya, Türkiye referandum seçimlerinde konsolosluklara sandık kurulması için Ankara’ya onay verdi ancak referandumun şeffaf yapılması ve AKP’li siyasetçilerin mitinglerine ve kabalıklarına son vermek şartıyla.

SHABER3.COM

Alman hükümeti, Türkiye referandum seçimlerine onay verdi. Almanya, Ankara’ya resmi olarak Almanya’da yaşayan Türkiye vatandaşlarının referanduma katılabileceklerini bildirdi. Ancak Almanya Türkiye hükümetinden referandum mitinglerini ve kaba davranmayı bırakmalarını, seçimlerin şeffaf yapılmasını talep etti. 27 Mart-9 Nisan arası Almanya’da toplam 13 yerde Türkiye vatandaşları referandum için oy kullanabilecekler. Berlin, Stuttgart, Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Münster, Karlsruhe, Hamburg ve Mainz konsolosluklarında referandum için sandıklar kurulacak.

Spiegel Online haberine göre, Berlin, Türkiye’den seçimlerin hazırlık aşamasında ve seçim süresince özellikle kamu güvenliğinin korunmasında, doğru ve  güvenilir bir işbirliği yapmalarını istedi. Alman Dışişleri bakanlığı seçimlerde, Almanya yasalarına uyulmasını gerektiğinin altını çizdi. Bu özellikle AKP’li politikacıların Almanya’da yapmak istedikleri referandum mitingleri için geçerli. Türk politikacılara 9 Nisan’a kadar Almanya’da planladıkları toplantıların tam şeffaf olması halinde izin verilecek.

Şimdiye kadar çok sayıda AKP’li bakan Alman hükümetine bilgi vermeden burada toplantılar düzenlemişti. Bakanların bazı toplantılarının iptali sonrası Erdoğan ve bakanlar Alman makamlarını ‘Nazi metotları’ kullanmakla suçlamışlardı.

Geçen hafta Mevlüt Çavuşoğlu mevkidaşı Sigmar Gabriel’le görüştü. Çavuşoğlu AKP’lilerin planladıkları 15 mitingin listesi verdi. Almanya Dışişleri bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Almanya’da referandum mitingi yapmak isteyeceğini düşünüyorlar.

Alman makamları Berlin’de Türk Büyükelçisine sözlü olarak, Ankara Alman makamları yanlış bilgilendirdiği ve Almanya’yı suçlamaya devam ettiği takdirde verilen izinlerin geri alınacağı uyarısında da bulundu.

<< Önceki Haber Almanya sandık kurulmasına onay verdi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER