Avustralya, Suriye'ye asker gönderebilir


Avustralya eski Başbakanı Tony Abbott'ın ardından eski Avustralya Savunma Bakanı Kevin Andrews da Avustralya'nın Suriye'ye asker göndermesi için çağrıda bulundu.

Avustralya Federal Parlamentosu'nda ülke güvenliği konulu özel bir oturum düzenlendiği bir ortamda, Andrews, IŞİD'in Suriye'de yenilgiye uğratılabilmesi için bu ülkeye savaşmak üzere Avustralya askerlerinin gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Australian Financial Review için bir makale yazan Andrews, "Avustralya bu konuda bir yıl daha kaybetmemeli. Suriye konusunda net bir strateji ve kararlılık göstermelidir." dedi.

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ise daha önce yaptığı bir açıklamada, Avustralya'nın şimdilik Suriye'ye asker göndermek yerine, havadan bombalama ile yetineceğini söylemişti.

Ancak siyasi yorumcular Turnbull'un bu düşüncesinin, ağırlıklı olarak IŞİD'in Fransa'nın başkenti Paris'teki terör saldırılarına odaklanan, Türkiye'deki G20, Doğu Asya Zirvesi ASEAN ve Güneydoğu Asya ülkelerini kapsayan APEC zirvesi sonrası değişmiş olabileceğini belirtiyorlar. Turnbull ise bugün özel bir Avustralya güvenlik komitesi toplantısı yapıyor. Parlamento'da yapılacak olan bu özel oturumda, Avustralya'da terörist faaliyetlerde bulunan çifte vatandaşlık sahiplerinin, Avustralya vatandaşlıklarının iptalini öngören yeni kanun teklifi de görüşülecek.

Siyasi yorumcular, vatandaşlık iptali kanunun gerek muhalefet gerekse iktidar tarafından tam bir destek gördüğünü belirterek, "Vatandaşlık iptal kanun tasarısının" geçmesine kesin gözüyle bakıyorlar.

G20, ASEAN, APEC ZİRVELERİNDE "IŞİD TERÖRÜ" KONUŞULDU

Başbakan Malcolm Turnbull'un katıldığı Malezya'nın Başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleşen Doğu Asya Zirvesi ASEAN ve Filipinler'deki Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi APEC'de, ABD Başkanı Barack Obama, koalisyon ülkelerinin desteğiyle IŞİD militanlarının savaş meydanında yenilgiye uğratılacağını belirtti.

Obama, "Onları yıkacağız. Şu anda üzerinde bulundukları toprakları geri alacağız. Finans kaynaklarını keseceğiz. Başlarındaki liderleri de peşlerine düşüp yakalayacağız." dedi.

Turnbull ise "Avustralya'nın Malezya ve diğer ılımlı Müslüman ülkelerle işbirliği yaparak internet ortamındaki aşırı radikal İslami gruplarla mücadele edeceklerini" açıkladı. CİHAN
<< Önceki Haber Avustralya, Suriye'ye asker gönderebilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER