Aydoğan: Kriz çözülmezse turizm gelirlerindeki kayıp yüzde 50'ye çıkar

Aydoğan: Kriz çözülmezse turizm gelirlerindeki kayıp yüzde 50'ye çıkar

Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, uçak düşmesi sonrası Rusya ile başlayan gerginliğin kısa sürede bitmemesi halinde Türk turizminin 2016'da zora gireceğini söyledi.

TİSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan, Rusya ile yaşanan uçak krizinin etkilerini değerlendirdi. "Kriz kısa sürede çözülmesi gerekir. Gerginlik aşılmazsa bu seneki turizm gelirlerindeki yüzde 25 kayıp yüzde 50'ye yükselir. Bu da turizmi çıkmaza sokar." diyen Aydoğan, krizin kısa sürede aşılması gerektiğinin altını çizdi.

Aydoğan, Rusya'nın sınır ihlali yaptığı gerekçesi ile düşürülen savaş uçağının ardından 2 ülke arasında artan gerginlikte en fazla zarar görecek ilin Antalya olacağını kaydetti. Gerginliğin aşağı çekilmesinde aklıselimin hakim olması gerektiğine işaret eden Aydoğan, "Zaten bu sezon Rus para birimi Ruble'nin uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmesine bağlı Antalya, Rusya pazarında yüzde 20'lik bir kayıp yaşadı. Bu kayıp aynı zamanda konaklama tesislerinin dolması için fiyat indirimini beraberinde getirdi. Bölge destinasyonunda fiyat indirimi nedeni ile bir önceki yıla göre yüzde 25 turizm geliri kaybımız var. Bölgemizin yıllık ortalama 4 milyar dolar turizm geliri var. Bu sene bunun 1 milyar doları fiyat indirimi ile buharlaştı. Buna karşı turizm girdi maliyetleri ise arttı." değerlendirmesini yaptı.

Rusya Federasyonu'nun Türkiye'ye seyahatları yasakladığını ve bu yasağın diplomasinin tüm icapları yerine getirilerek kaldırılması gerektiğini kaydeden Aydoğan, iletişim çağında dünyanın bir köy haline geldiğini, krizlerin çözümlerinde duygusallığın yerine gerçeklerin göz önünde bulundurulmasının önemine işaret etti.

"GERGİNLİK KISA SÜREDE BİTMEZSE TURİZM GELİRLERİNDE KAYBIMIZ YÜZDE 50'YE ULAŞIR"

Her yıl 4 milyonun üzerinde turisti konuk eden Manavgat destinasyonun yüzde 51'ini Almanlar, yüzde 28'ini ise Rusların oluşturduğunu hatırlatan Aydoğan, bu oranın Kemer, Kundu, Kızılağaç Turizm Bölgesi ve Alanya'da daha yukarıda olduğunun altını çizdi.

Krizin bir ay içinde çözülmemesi halinde 2016 turizm sezonunda riske gireceğine dikkat çeken Aydoğan, endişelerini şu şekilde dile getirdi: "Bu gerginlik diplomasinin tüm incelik ve nezaket kuralları işleterek en geç bir ay içinde sıcağı sıcağına çözülmesi gerekir. Rusya ile yaşadığımız bu gerginlik turizmle ilintili olan bütün sektörleri ve diğer pazarları da etkileyecektir. Ruslar gelmezse Avrupalılar kapatırız diyemezsiniz. İletişim çağında dünya köy haline geldiği için bir yerdeki sorun her tarafa sirayet ediyor. Onun için sorunun çözümü sıcağı sıcağına çözülmesi gerekir. Bu tatsız olay yaşanmasaydı Antalya bölgesine Rusya Federasyonu'ndan çok sayıda futbol ve oryantiring spor külüpleri gelecekti. Yine Noel kutlamaları için rezervasyonlar vardı. Hepsi iptal oldu. Bunların hepsi kışın Antalya bölgesinde otellerin açık kalmasını sağlıyordu. Eğer bu gerginlik kısa sürede çözülmezse turizm gelirlerinde kaybımız yüzde 50'ye ulaşır. Bu da Türk turizminin iflası demektir. Bu aynı zamanda müşteri portföyümüzü değiştirecektir. Turizmcileri 2016'da geçen yıldan daha kötü bir süreç bekliyor." CİHAN
<< Önceki Haber Aydoğan: Kriz çözülmezse turizm gelirlerindeki kayıp... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER