Bahçıvan'dan 2016 yorumu: İktidarın sanayiye odaklanacak olması umut verici


İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye için 2016'nın olumlu geçebileceğini vurguladı.

Bahçıvan, "Yeni dönemde iktidarın sanayiye ve üretim kültürüne odaklanacak olması bize umut veriyor." dedi.

2015 yorumlarını ve 2016 tahminlerini Cihan ile paylaşan Bahçıvan, bu sene siyasi sorunların ön planda olduğuna işaret etti. Seçimlerin ekonomiyi geri plana attığına temas eden Bahçıvan, "Bu anlamda gerek özel sektör yatırımlarında ve gerekse yabancı yatırımlarda bir erteleme ve duraksama olduğunu gördük. Yine de büyümemizin yüzde 3-4 olacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

FED'in faiz kararının Türkiye'de bir rahatlamaya neden olduğunu dile getiren İSO Başkanı, şöyle devam etti:

"Bu nedenle 2016 ile ilgili ümitvar olmayı gerektirecek önemli dayanaklarımız var. En mühimi tabii ki bu 2,5 seneyi bulan seçimli dönemin siyasi bir istikrara evrilmiş olmasıdır. Bundan böyle 4 sene seçimsiz ve siyasetin ana konu olmayacağı bir dönem var. İyi yararlandığımız takdirde ciddi imkânlar doğurabilecek bir döneme gireceğiz, 2016'da.

Bilhassa sanayinin iktidar tarafından önemle ele alındığını görmek 2016 ve sonrası için bizi umutlandırıyor. Reform maddeleri, Türkiye Sanayi Stratejisi, Orta Vadeli Program (OVP) ve 64. Hükümetimiz'in eylem planında sanayiciliği, girişimciliği, tekniğe dayalı yatırımları teşvik eden ve bunların önünü açan adımlar Türkiye'nin daha güçlü bir üretim kültürüne ilerleyeceğini ortaya koyuyor.

Diğer yandan en büyük ihracat bölgemiz olan Avrupa ekonomisinden bir miktar olsa gelen toparlanma haberleri önemli. Bunun realize olması, bilhassa kurda volatilitenin daha yumuşak geçeceği anlamına geliyor. Bu, ekonomimizin daha rahat nefes almasını mümkün kılacak ciddi bir kanal olacak."

Avrupa Birliği (AB) ile güçlenen bağların 2016 için umut verici olduğunu belirten Bahçıvan, şunları kaydetti:

"Türkiye-AB irtibatının uzun bir durgunluk döneminin ardından yeniden hayat bulduğuna tanık oluyoruz. Açılacak olan fasıllar ve serbest dolaşım ile ilgili umut veren iletiler memnun edicidir. Diğer yandan Türkiye'nin jeo siyasi risklerin giderek arttığı bir bölgede olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu konjonktürde birtakım çok olumsuz durumlar olmadığı takdirde ben 2016'nın Türkiye için 2015'ten daha olumlu geçeceğini tahmin ediyorum."
CİHAN
<< Önceki Haber Bahçıvan'dan 2016 yorumu: İktidarın sanayiye odaklanacak... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER