Bankalar baskıya dayanamadı faizleri indirdi

Konut piyasasında son günlerde yaprak kıpırdamaması hükümeti harekete geçirdi

Bankalar baskıya dayanamadı faizleri indirdi

Son yıllarda Türkiye'nin lokomotif sektörü haline gelen inşaat sektöründe ciddi bir daralma mevcut. Son bir yılda konut satışları gerilerken son aylarda adeta yaprak kıpırdamaz hale geldi. 
Bu konuda uzun süredir çalışma yapan hükümet , bankalara konut kredisi faizlerini indirmeleri yönünde çağrı yapıyordu. 

15 temmuz Darbe girişiminden sonra oluşan havadan sonra bankalar bu baskılara dayanamaz hale geldiler. Merkez Bankası bu yönde aldığı teşvik kararlarının ardından konut kredisi faizlerinde indirimler başladı. 

İlk olarak Türkiye'nin en büyük kamu bankası Ziraat Bankası, konut kredisi faizlerini indirdiğini duyurdu

Bankadan yapılan açıklamada  değişik vadelerdeki konut kredisi faiz oranlarının indirildiği açıklandı.

Buna göre banka 1-24 ay vadeli kredi için aylık faiz oranını yüzde 0,82 olarak belirledi. 25-60 ay vadeli konut kredisi için faiz yüzde 0,90 olurken, 61-120 aylık kredi için yüzde 0,95 oldu.

Bir diğer kamu bankası Halkbank da kredi faizlerini aşağıya çekti. Halkbank, konut kredi faiz oranını 1-24 ay için yüzde 0,80'e, 25-48 ay için yüzde 0,89'a, 49-60 ay için yüzde 0,90'a ve 61-120 ay için yüzde 0,95'e çekti.

ÖZEL BANKALARDAN DA HAMLE

Ziraat Bankası ve Halkbank ile birlikte bugün Denizbank ve Şekerbank da konut kredi faizlerini indirdiğini duyurdu.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş konut finansman kredilerini 2 yıla kadar yüzde 0,89; 5 yıla kadar yüzde 0,99; 10 yıla kadar ise yüzde 1,14 seviyesine düşürdüklerini duyurdu.

Denizbank ile birlikte Şekerbank da, konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. Konut kredisi faizlerinde indirime giden öncü bankalardan Şekerbank’ta indirimli faiz oranları 11 Ağustos’tan (yarın) itibaren geçerli olacak. Farklı vadelerde uygulanacak indirimle Şekerbank, konut kredisi faiz oranlarını, 1 - 24 ay vadelerde yüzde 0.89, 25 - 60 ay vadelerde ise yüzde 0,99’a çekti.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), konut kredisi için başlattığı ve Ağustos ayı boyunca sürecek olan yeni kampanya kapsamında konut kredisi faizlerini yüzde 0,99'a kadar düşürdü. Böylece TEB, konut kredilerinde en uygun fiyatlama ile kredi veren bankalardan biri oldu.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), başlattığı kampanya ile ev sahibi olmak ya da konuta yatırım yapmak isteyenler için kredi faiz oranını 12 ay vadede yüzde 0,99, 36 ay vadede yüzde 1,03, kalan vadelerde ise yüzde 1.06 olarak belirledi.

Başbakan Binali Yıldırım, dün AK Parti'nin grup toplantısında konut kredilerinde faizi düşürmek için çalışmalara başlandığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konut kredilerinde yüzde 9 olarak gösterdiği yıllık faiz hedefi için Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Bankacılık sistemini zora sokmadan inşallah yüzde 10’un altına düşüreceğiz” ifadelerini kullanmıştı. 

Peki bu konut piyasasını rahatlatır mı?

Uzmanlar kısa vadede bir hareketlilik beklemiyor. Bunun iki sebebi var. Birincisi Türkiye'nin hala istikrarını sağlayamaması yatırım yapma isteğini azaltıyor. İkincisi ise Türkiye'deki konut stokları lüks konur sınıfında Bu konutlar için kredi faizinin pek önemi yok. 

Bir de Kredi faizlerinin inmesi ile konut fiyatlarında bir miktar da artış olabileceği konuşuluyor 
<< Önceki Haber Bankalar baskıya dayanamadı faizleri indirdi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER