BDT başbakanları Tacikistan'da toplandı


Eski Sovyetler Birliği ülkelerinin çatı örgütü olan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) hükümet başkanları, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yapılıyor. Tacikistan Başbakanı Kohir Rasulzoda'nın ev sahipliğindeki toplantıya, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Ermenistan Başbakanı Ovik Abramyan, Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev katılıyor. Türkmenistan, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı düzeyinde temsil edilirken, Azerbaycan ile Özbekistan da başbakan yardımcısı seviyesinde iştirak ediyor. Ukrayna ise Tacikistan'daki Büyükelçisi Viktor Nikityuk ile temsil edilecek.
BDT başbakanları ilk önce Devlet Başkanı İmamali Rahman ile bir araya gelecek. BDT başbakanlar toplantısında 40 başlık altında örgüte üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliği ağırlıklı olmak üzere pekçok konu değerlendirilecek.
Başbakanlar, ekonomik işbirliği, serbest ticaret bölgesinin kurulması, örgüt kapsamında ekonomik kalkınma stratejisi, inovasyon işbirliği, piyasalardaki rekabet, enerji gibi sektörlerde bundan sonra yapılabilinecek işbirliği alanlarını görüşecek.
Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 1991 yılında kurulan BDT'ye, Baltık ülkeleri ve Gürcistan hariç eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinin üyeliği devam ediyor. 2005 yılında tam üyelikten çıkıp, gözlemci üye olan Türkmenistan ise son yıllarda BDT de daha aktif rol alıyor. Örgütün kurucularından Ukrayna ise ülkedeki mevcut durum dolayısıyla örgütün toplantılarında üst düzeyde yer almıyor. CİHAN
<< Önceki Haber BDT başbakanları Tacikistan'da toplandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER