Berlin mültecilerin insanlık onurunu yaralıyor


Alman Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, Berlin'deki Mülteci Kayıt İşlem Merkezi LAGeSo'yu mültecilerin onurlarını yaralamakla itham etti. "Gördüklerimden şoke oldum." diyen Roth, mültecilerin maruz kaldığı koşulları ise 'utanç verici' olarak değerlendirdi.

Claudia Roth, Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller'e bir mektup yazarak mültecilerin sorunlarına çare bulunmasını istedi. Berlin'e gelen mültecilerin kayıt işlemlerinin yapıldığı Turmstrasse'de yaşananların insanlık haysiyetine sığmadığına dikkat çeken Roth, Kayıt İşlem Dairesi'nin (LAGeSo) önünde yaptığı gözlemleri dile getirirken "Gördüklerimden şok oldum. Mültecilerin maruz kaldığı koşullar utanç verici." ifadelerini kullandı.

Yeşiller Partili Meclis Başkanı Claudia Roth sabahın erken saatlerinde gittiği LAGeSo'nun önünde yaptığı gözlemlerin Almanya'nın demokratik değerleriyle bağdaşmadığını, işlemlerin talebe ihtiyaç verecek şekilde yapılmasında yetersiz kalındığını, burada kayıt yaptırmak üzere gece gündüz bekleyen mültecilerin perişan durumda olduğunu belirtti. Roth, Başbakan Müller'e yazdığı mektupta mültecilerin durumlarının bürokratik engellere takılmadan, acilen iyileştirilmesini talep etti. LAGeSo önünde bekleyen mülteciler arasında yaşlı, hamile, yaralı, hasta ve çocukların bulunduğuna işaret eden Roth, "İnsanlar umutsuz, insanlar güçsüz... Bir de ne olacaklarından habersiz LAGeSo önünde çaresizlik içinde bir umutla bekleşiyorlar. Kendilerine hiçbir bilgilendirilme yapılmıyor." dedi. Roth, LAGeSo'yu mültecilerin insanlık onurunu yaralamakla suçladı.

MÜLLER DE FELAKET DEMİŞTİ

Berlin Eyalet Başbakanı Michael Müller de geçen ayın ikinci haftasında parlamentoda yaptığı konuşmada LAGeSo önünde işlem yaptırmak üzere gece gündüz bekleyen mültecilerin durumlarını 'felaket' olarak nitelendirmişti. Roth, Müller'e yazdığı mektupta bu saptamasını da hatırlattı ve "Ancak o günden bu güne bir şey değişmedi." diye yazdı. Roth, "Berlin'de insanlık onuruna yaraşır bir hoş geldin kültürü yaşatılmaya başlanmalıdır. Bunu başarmak öncelikli görevlerimizdendir." diye de seslendi.

YENİ DAİRE STRATEJİK BİR TUTUM

Öte yandan Berlin Senatosu mültecilerin kayıt, yerleştirme ve bakımı ile ilgilenecek yeni bir dairenin oluşturulmasına yönelik yeni bir karara imza attı ancak yeni dairenin kurulması ve işlerlik kazanması zaman alacak. Dairenin başına Yabancılar Dairesi'nin eski müdürü Claudia Langeheine'nin getirilmesi bekleniyor. Yeni bir dairenin kurulacak olması mülteci sorunlarıyla yakından ilgilenen çevrelerde "Sorunların ertelenmesine yönelik stratejik bir karar." olarak değerlendirildi. Caritas Yardım Örgütü'nün Müdürü Ulrike Kotska Senato'ya seslenerek siyasi sorumluluk almasını ve sorunun çözülmesini talep etti. CİHAN
<< Önceki Haber Berlin mültecilerin insanlık onurunu yaralıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER