BM: İsviçre'de, Yemen'deki barış süreci için sağlam temeller atıldı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanı Samantha Power, Yemen'e insani yardım ve kalıcı ateşkes yapılmasına yönelik çağrıda bulundu. BMGK basın açıklaması hakkında bilgi veren Power, İsviçre'de yapılan müzakerelerde barış sürecinin sonraki aşamaları için sağlam temeller atıldığını belirtti.

Samantha Power, Yemen'deki durumu değerlendirdi. Power, Güvenlik Konseyi üyelerinin, özellikle Taiz olmak üzere savaştan etkilenen tüm şehirlere insani yardımın güvenli, hızlı ve engelsiz erişimini sağlamak için görüşmelerde tarafların verdiği taahhüdü memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Gelecekte de bu karara uymaları için taraflara çağrıda bulunan Power, acilen tüm esirlerin ve keyfi tutukluların serbest bırakılması ve güven artırıcı önlemler paketi için anlaşmaya varılmasını istedi.

Yemen ile ilgili 2216 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması yönünde görüşmelerde kaydedilen ilerlemelerden övgüyle bahseden Power, bu bağlamda tüm üye ülkeleri Yemen'deki çatışmaları sona erdirecek müzakereleri desteklemeye çağırdı. Konsey Başkanı Power açıklamasında, "Gelecek müzakereler, Birleşmiş Milletler aracılığında ve Yemen liderliğinde Körfez İşbirliği Konseyi, Ulusal Diyalog Konferansı ve BMGK kararları doğrultusunda ülkedeki siyasi krizi kapsayıcı çözüme dayalı bir süreç olmalıdır." ifadesini kullandı. Power, Güvenlik Konseyi üyelerinin BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Velid Şeyh Ahmet'in Yemenli tarafları kalıcı ateşkes ve askeri güçlerin geri çekilmesi yönündeki çabalarını takdirle karşıladıklarını ifade etti.

BMGK Başkanı Power, Güvenlik Konseyi üyelerinin Yemen hakkındaki endişelerine değindi. Power, "kötüleşmeye devam Yemen'deki korkunç insani durum hakkında derin kaygılar" olduğunu aktardı. Power, ülkedeki çatışmalardan etkilenen nüfusun yüzde 80'inine tekabül eden 21 milyon ve göç etmek zorunda kalan çoğu çocuk 2,5 milyon Yemenlinin değişik yardım malzemelerine ihtiyacı olduğunu belirtti. Power ayrıca, Güvenlik Konseyi üyelerinin ülkedeki 7 milyondan fazla insanın ciddi gıda sıkıntısı çekmesinden ve yetersiz beslenen beş yaşın altındaki çocukların sayısının iki katına çıkmasından endişe duyduğunu dile getirdi.

Power açıklamasında, Yemen'in tek başına bu büyüklükte bir insani krizle baş edemeyeceğini söyledi. Güvenlik Konseyi üyelerinin 2015 yılında Yemen'e gerekli insani yardımların yüzde 52'sini finanse ettiğini kaydeden Power, 2016 yılında insani yardımlara katkıda bulunması için bütün uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Öte yandan, İsviçre'nin Biel şehrinde 15-20 Aralık tarihleri arasında bir araya gelen tarafların, kalıcı bir anlaşma sağlayamadığı ve 14 Ocak'ta Etiyopya'da tekrar görüşecekleri ifade edilmişti.

Yemen'de yaklaşık bir yıldır devam eden iç savaşta 6 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 10 bini yaralandı. CİHAN
<< Önceki Haber BM: İsviçre'de, Yemen'deki barış süreci için sağlam... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER