Çin'den Kanada güzeline giriş engeli


Çin'deki Dünya Güzellik Yarışması'nda Kanada'yı temsil edecek Çin asıllı Anastasia Lin'in ülkeye girişine izin verilmedi.

Çin'in güneyinde yer alan tropikal adası Hainan'da düzenlenecek yarışmaya Kanada adına katılacak Lin, olayın ardından Hong Kong Uluslararası Havaalanı'nda bir basın toplantısı düzenledi ve başından geçenleri anlattı. 25 yaşındaki Kanada güzeli, Hong Kong'dan Hainan'ın Sanya şehrine gitmek için uçağa alınmadığını ifade etti.

Yarışmayı düzenleyen organizasyondan davetiye almadığını ve bunun vizeye başvuramayacağı anlamına geldiğini kaydeden Lin, Kanadalı turistlere varışta vizenin verildiği Hong Kong üzerinden Sanya'ya gitmek istedi.

Lin, kendisinin Çin'e girmesine izin verilmemesini insan hakları alanındaki kampanyalarına bağladı. Çin'in bir tarikat olarak gördüğü ve yasakladığı, Budizm'den esinlenen Falun Gong tarikatının bir uygulayıcısı da olan Lin, Çin'de uygulanan "baskı ve sansür"ü eleştirmişti.

ÇİN, İSTENMEYENİ ÜLKEYE ALMIYOR

Kanada medyası da, Çin'in Ottawa büyükelçiliğinin, Lin'in meselesiyle ilgili olarak "Çin, istenmeyen hiçbir kişinin Çin'e girmesine müsaade etmez" açıklaması yaptığını duyurdu.

Lin ise konuyla ilgili yazılı açıklamasında "Çin'e kabul edilmeyişim talihsizlik; ancak tam olarak da beklenmedik değil. Çin hükümetinin engeli siyasi nedenlerledir. Çin, beni inancımdan dolayı cezalandırmaya ve insan hakları konularını konuşmamı engellemeye çalışıyor." açıklaması yaptı.

Lin, Kanada'ya 13 yıl önce taşınmış ve modellik ve aktrislik yapıyordu. Çin asıllı Lin, Çin'deki insan haklarının da aralarından bulunduğu çeşitli filmlerde rol almış ve iki de ödül kazanmıştı. Lin, Çin'deki ailesinin de kendisinden dolayı rejimin tacizine ve tehdidine maruz kaldığını söylemişti.

Kanada medyasına göre, Çinli yetkililer, son yıllarda Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalai Lama'ya sempati duyan sözleri nedeniyle Bon Jovi, Linkin Park ve Oasis'in de aralarında olduğu bazı ünlülerin konserlerini aniden iptal etmişti. Ayrıca, olası kara listede Brad Pitt, Christian Bale, Harrison Ford ve Richard Gere gibi insan hakları konusunda sıklıkla konuşan aktörlerin olduğu belirtiliyor.

Bu arada Sanya'da 19 Aralık'ta 65'incisi düzenlenecek yarışmanın finaline 120 ülke ve bölgeden gelen güzeller katılıyor ve final öncesi düzenlenecek kampa katılmak üzere Çin'e geldi. Türkiye'yi ise Miss Turkey 2015 birincisi Ecem Çırpan temsil ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Çin'den Kanada güzeline giriş engeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER