Cumurbaşkanı el-Merzuki: Tunus'ta 'Arap Baharı' tehlikede


Arap Baharı'nın fitilinin ateşlendiği Tunus'ta halkın tekrar sokağa inmesi üzerine 2010'daki 'Yasemin Devrimi'nden sonra seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki, ülkenin acil bir şekilde erken seçime gitmesi gerektiğini, aksi takdirde devrim ile kazanılanların tehlikede olduğunu vurguladı.

Tunus'un güney batısındaki Kasrin vilayetinde geçen hafta Rıda Yahyavi ve bir grup üniversite mezunu gencin, 'haksızlığa uğradıkları' gerekçesiyle başlattıkları eylemler ülke geneline yayıldı. İçişleri Bakanlığı ise bugün itibariyle ülkede akşam 20.00'den sabah 05.00'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. 2010'daki Yasemin Devrimi'nden sonra seçimle başa gelen ilk Cumhurbaşkanı Merzuki ise yaptığı açıklamada, ülkenin acil erken seçime gitmesi gerektiğini belirtti. Aksi takdirde devrimle kazanılan özgürlüklerin tehlikeye gireceğini vurguladı.

İki hafta önce ise ülkedeki iktidar partisi aylardır kendi içinde yaşadığı siyasi kriz, bölünmesine sebep olmuştu. İkinci parti konumuna düşen Nida Tunus Partsi'nin de erken seçime yeşil ılık yakacağı belirtiliyor.

Kasrin vilayetinde geçen hafta Rıda Yahyavi ve bir grup üniversite mezunu gencin, 2014 yılında düzenledikleri iş talebi gösterileriyle valilik tarafından ilk işe alınacaklar listesine isimlerini yazdırmış olmalarına rağmen adlarının listede olmayışı olayları tetiklemişti. Bu skandalı geçen hafta fark eden Yahyavi'nin, protesto amacıyla tırmandığı elektrik direğinde akıma kapılması sonucu hayatını kaybetmişti. Bu ölüm üzerine ülkenin 7 vilayetine yayılan protestolar ise halen devam ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Cumurbaşkanı el-Merzuki: Tunus'ta 'Arap Baharı' tehlikede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER