Davutoğlu: Türk vatandaşları en geç Ekim ayında Avrupa'ya vizesiz gidebilecek


Türkiye Berlin Büyükelçilik Kançılarya binasında Türk işadamları ile buluşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa'da Schengen Bölgesi'ni ziyaret edecek Türk vatandaşları için en geç Ekim ayından itibaren vize muafiyeti döneminin başlayacağını söyledi.

Davutoğlu ve beraberindeki Türk heyet, bugün 1. Hükümetlerarası Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'ne katılmak için Berlin'e gitti. Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel vebakanlardan oluşan heyetler arası görüşmeler sonrası Almanya'daki Türk işadamları ile görüştü. Türkiye Berlin Büyükelçilik Kançılarya binasında Türk işadamları ile buluşan Başbakan Davutoğlu, Schengen Bölgesi'ni ziyaret edecek Türk vatandaşları için en geç Ekim ayından itibaren vize muafiyetinin başlayacağını belirtti.

Davutoğlu seçimden sonra verdikleri sözleri zamanla yerine getirdiklerini belirterek "Almanya'da verdiğim sözü de yerine getirdim ve yurtdışında askerlik görevini yapacak olanların ödeyecekleri harcı da 6 bin Euro'dan bin Euro'ya indirdik." dedi. Vize konusuna da değinen Davutoğlu, "Önümüzdeki dönemde, Meclis'ten de geçireceğimiz yasalarla vize muafiyeti yani Shengen'e intibak çalışmalarını tamamlamış olacağız. İnşallah en geç Ekim ayında hepinizin özlemle beklediği, akrabalarınızı davet ederken konsolos kapılarında çekilen çileleri anarak 'bir gün bunu yaşayabilir miyiz?' dediğiniz vize muafiyeti dönemi başlayacak." ifadelerini kullandı. Davutoğlu ayrıca, "güçlü Türkiye pasaportu ile Shengen sistemi içerisinde Avrupa'nın her yerine vizesiz seyahat edebileceğini" aktardı.

"MÜLTECİLERE SAHİP ÇIKIN"

Konuşmasının başında mikrofonda uzun süre sorun yaşayan Davutoğlu, "Demek ki çok güzel binalar yapmak yetmiyor, teknolojik olarak da güzel donatmak lazım" diyerek sitemini iletti.

Davutoğlu Alman işadamlarından terör saldırısında Türkiye'de hayatını kaybeden Alman vatandaşlarına taziye mesajını iletmelerini istedi. Türk işadamlarından yurtdışına gelen mültecilere sahip çıkmalarını da isteyen Davutoğlu ayrıca konuşmasında, "Almanlara ve her ırktan Avrupalılara hoşgörüyle, sabırla ve onlara muhabbet diliyle konuşarak yaklaşmanın önemli olduğu bir dönemden geçiyoruz." dedi.

"DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU'DA HUZUR SAĞLANANA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"

Konuşmasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki duruma da değinen Davutoğlu şunları aktardı: "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki işadamlarımız aynen sizin bölgenizde olduğu gibi rahatlıkla Türkiye'nin diğer bölgelerinde olduğu gibi işlerini yapar hale gelene kadar, Türkiye'nin her tarafında barış ve huzur sağlanana kadar mücadelemizi devam edecek."

Özgürlüklerin, demokrasilerin olmazsa olmazının "kamu düzeni" olduğuna işaret eden Davutoğlu, aksi takdirde kimsenin özgürlüğünü kullanamayacağını aktardı. Başbakan Davutoğlu, "Bu çeteler, bu terör odakları Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki belli bölgelerde kamu düzenini yok etmeye dayalı bir terör saldırısına geçtiler. Biz de kamu düzenini halktan aldığımız yetkiyle sağlayana kadar, demokrasiyi ve demokratikleşme düzenini teminat altına alıncaya kadar da bu gayretlerimizi devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu ayrıca, "Başta şeffaflık olmak üzere bürokrasinin azaltılması, siyasi etik yasası, bunları da taçlandıracak yeni Anayasa reformu için düğmeye bastık." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Türk vatandaşları en geç Ekim ayında Avrupa'ya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER