Dört işçinin öldüğü viyadük faciasında ihmal iddiası


İzmir'in Menemen ilçesi Koyundere Mahallesi'nde yapımı devam eden İzmir-Çanakkale otoyolu viyadük inşaatında yaşanan faciada dört işçinin hayatını kaybetmesi, gözleri iş güvenliğine çevirdi. Olaydan kısa bir süre sonra bölgede inceleme yapan Olay Yeri İnceleme ekipleri, çöken iskele ve viyadüğün ayaklarındaki diğer iskelelerde araştırma yaptı. Çöken iskelenin bazı ayaklarının havada durduğu, bazılarının altına ise tahta yerleştirildiği görüldü.

İhalesini Seza İnşaat'ın aldığı, müşavirliğini ise STFA firmasının yaptığı viyadük inşaatında beton dökülmesi sırasında çelik konstrüksiyon iskelenin yıkılmasıyla üçü inşaat işçisi ve biri beton firması çalışanı dört kişi hayatını kaybetti. Kazaya, bir dizi ihmalin yol açtığı iddia edildi. İşçilerin çalıştıkları sırada baret kullanmadığı, özel inşaat ayakkabıları bulunmadığı için terlikle çalıştığı öne sürüldü. Ayrıca faciadan önce 400 ton beton ve demiri tutan iskelenin krikolarının ayarlı olmadığı, yıkılabileceği uyarısına rağmen beton dökme işlemine geçildiği, iskele demirlerini tutturan civataların da yeterli sayıda takılmadığı ileri sürüldü.

Kaza sırasında viyadük üzerinde bulunan ve diğer bölümde olduğu için hayatta kalan, isminin açıklanmasını istemeyen bir işçi, çalıştıkları sırada başlarından çıkarmamaları gerekli olan baretleri, kalitesiz olmasından dolayı sürekli başlarından düştüğü için şantiye binasında bıraktıklarını, inşaat alanında giymeleri gereken özel yapım ayakkabıları da yine şirketin kendilerine almadığını, bunun yerine terliklerle çalıştıklarını iddia etti. Viyadük altına, yaklaşık 400 ton harç ve demiri tutması için kurdukları iskelenin hatalı olduğunu öne süren işçi, "İskelenin üzerinde olan krikolar vardı, bunlar kalıpları tutuyordu. Bunların normalde 30 santim olması gerekiyordu ama 10 santim yapılmıştı. İskelede dengesizlik vardı. Bizler de bunu şantiye şeflerine söyledik, onlar bize, 'Mühendislerden iyi mi bileceksiniz?' dedi ve harcı dökmemizi istedi. Saat 07.00'de çalışmaya başladık. Artık harç dökülmesinin bitimine 5 dakika vardı. İşimiz bitecek ve aşağıya inecektik. O sırada iskele, ağırlığa dayanamayınca yıkıldı. Ben diğer tarafta olduğum için hayatta kaldım." dedi.

Menemen'deki faciada, tonlarca ağırlıktaki beton ve demirin altında beton pompası operatörü İbrahim Yurt (43) ile işçiler Mehmet Reşit Işık (40), Hakan Bilmez (22) ve Sefer Aslan (22) hayatını kaybetmişti. Vakayla ilgili olarak şantiye şefi ve yardımcısının gözaltına alındığı öğrenildi. CİHAN
<< Önceki Haber Dört işçinin öldüğü viyadük faciasında ihmal iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER