2 Türk pilot kaçırıldı!

Beyrut'ta iki THY pilotu kaçırıldı. İşte olaya ilişkin yaşanan gelişmeler...

2 Türk pilot kaçırıldı!

Türk Hava Yollarında görevli 2 pilot, otele giderken kaçırıldı. Beyrut Havalanı'nda gelen THY'nin uçağındaki pilot, yardımcı pilot ve mürettebat, havaalanından otele giderken servis otobüsü silahlı kişiler tarafından durduruldu. Otobüsteki pilot Murat Akpınar ile yardımcı pilot Murat Ağca, silahlı kişiler tarafından otomobile bindirilerek kaçırıldı. Türk pilotları kaçıranların 4 kişi olduğu, otobüsteki 7 personele dokunulmadığı öğrenildi.

"Kaçıranlarla ilgili elimizde bilgi yok"

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İnan Özyıldız, "Aldığımız bilgiye göre, İstanbul'dan Beyrut'a yolcu getiren THY uçağının personelini havalimanından otele götüren servis aracının önü, silahlı kişiler tarafından kesiliyor. Silahlı kişiler otobüste bulunan hostesleri indirerek pilot  ve yardımcı pilotu kaçırıyor. Kaçıranların kimliği belli değil. Bizimle de bağlantı kurmadılar" dedi. Özyıldız, olayın duyulmasından hemen sonra yetkililerle bağlantı kurduklarını, ancak kaçıranların kimliği konusunda bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

"Lübnan makamları alarma geçirildi"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Lübnan'da kaçırılan Türk pilotlarla ilgili Lübnan makamlarının alarma geçirildiğini belirterek, gereken soruşturmanın yürütüldüğünü söyledi. Gümrükçü, pilotların nerede olduklarının bilinmediğini belirterek, olayı kimin gerçekleştirdiği konusunda da henüz bilgilerinin olmadığını kaydetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçü, mürettebatın diğer kısmının güvenli şekilde bir otele yerleştirildiğini, bugün öğleden sonra Türkiye'ye döneceklerini bildirdi.

"Kaçırılma eylemi beklemediğimiz bir olaydı"

Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil, Türk pilotu ile yardımcısının, başkent Lübnan'daki Refik el-Hariri Uluslararası Havalimanı'na giden yolu üzere kaçırılmalarının "kendilerini şaşırttığını" açıkladı. Şerbil, "Kaçırılma eylemi, beklemediğimiz bir olaydı, zira elimizde muhtemel kaçırılma eylemine dair hiçbir bilgimiz yoktu" dedi. Şerbil, eylemi gerçekleştirenlerin kimlikleri tespit edilmesi ve Türk pilotların yeri belirlenmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Davutoğlu, Mikati ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Lübnan'da Türk pilotların kaçırılmasıyla ilgili Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakanı Necip Mikati ile görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Mikati ve Berri, Davutoğlu ile yaptıkları telefon görüşmesinde olayla ilgili üzüntülerini dile getirdi.
               
Ramazan Bayramı'nda böyle bir olayın yaşanmasından ayrıca üzüntü duyduklarını belirten Mikati ve Berri, pilotların serbest bırakılması için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi. Olayın iki ülke arasındaki ilişkileri etkilememesi gerektiğini vurgulayan Mikati ve Berri, Türk ve Lübnan haklarının sarsılmaz bir kardeşlik ilişkisiyle bağlı olduklarını belirtti.

"Kaçıranlar belli oldu" iddiası

Lübnan Al-Jadeed televizyonu, daha önce adı duyulmamış olan "Zuwar al-Imam Rida" adlı bir grubun, Türk pilotların kaçırılma olayının üstlendiğini duyurdu. Adlarının anlamı "İmam Rıza'nın Ziyaretçileri" olan grup, Türk pilotlara karşılık Suriye'de rehin tutulan 9 Lübnanlının serbest bırakılması talebinde bulundu.
<< Önceki Haber 2 Türk pilot kaçırıldı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER