Cumhurbaşkanı 'gizli görüşme' soruşturmasında ifade verdi

İtalya cumhurbaşkanı 'mafya ile gizli görüşme' soruşturmasında ifade verdi.

Cumhurbaşkanı 'gizli görüşme' soruşturmasında ifade verdi

İtalya cumhurbaşkanı 'mafya ile gizli görüşme' soruşturmasında ifade verdi

İtalya'da devlet yetkililerinin 20 yıl önce mafya ile yasadışı anlaşma imzaladığı gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun ifadesi alındı.

İtalya’da 1992-93 yıllarında Sicilya merkezli ve ülkenin en büyük mafya örgütlerinden olan Cosa Nostra’nın Milan, Floransa ve Roma’da gerçekleştirdiği bombalı eylemlerin ardından bazı devlet yetkililerinin bu saldırıları durdurmak için mafyayla yasadışı anlaşma imzaladıkları iddia ediliyor. Palermo Ağır Ceza Mahkemesi’ne iki yıl önce konuyla ilgili elindeki işe yarayan belge ve bilgileri paylaşabileceğini ifade eden bir mektup gönderen Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun bu kapsamda ifadesinin alındığı kaydedildi.

İtalya tarihinin en sansasyonel davalarından biri olarak nitelendirilen devlet-mafya yasadışı anlaşması davası kapsamında bugün sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun ifadesi alındı. Başkent Roma’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda üç saatten fazla süren duruşmada Napolitano’nun devlet ile mafya arasında bir anlaşma olup olmadığını bilmediğini belirttiği kaydedildi.

Saraydaki bir salonda kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen görüşmede 20'si yargıç ve savcı olmak üzere yaklaşık 40 kişinin bulunduğu belirtildi. 89 yaşındaki Napolitano’nun tüm soruları saygıyla cevaplamaya çalıştığı fakat bazı sorulara da devlet başkanı gizliliği imtiyazları dolayısıyla cevap vermeme yetkisini kullandığı ifade edildi.

90’lı yıllarda özellikle politikacı, savcı ve polislere yönelik bombalı eylemler gerçekleştirerek devleti anlaşma yapmaya zorlayan mafyanın bu saldırılarına son vermek için dönemin İçişleri bakanı Nicola Mancino’nun Cosa Nostra örgütü lideri Totò Riina ile yasadışı bir anlaşma yaptığı iddia ediliyor. Totò Riina’nın tutuklu yargılandığı ve Mancino’nun yapılan suçlamaları reddettiği davada kararın iki yıldan önce çıkması beklenmiyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı 'gizli görüşme' soruşturmasında ifade verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER