Obama'nın başı robotlarla dertte!

ABD'de gün geçtikçe artan robot etkisi Obama için zorlu bir sınav oldu. Neden mi?

Obama'nın başı robotlarla dertte!

Financial Times'da yayınlanan makaleye göre; teknoloji alanında hayatı kolaylaştıran robotların işşizliği arttırması, Obama yönetimini ikileme düşüren bir değişime sebep oldu.

ABD Başkanı Barack Obama, başkanlığının ilk döneminin henüz başlarında, 'eğer bir şey yapmayı denerlerse gözünü robotlardan ayırmayacağına' yönelik espri yapmıştı. 

Obama'nın başkanlığında, IBM'in Watson adlı yapay zekalı bilgisayarı, en çevik zekaları bile alt edebileceğini gösterdi, insansız hava araçları ABD'nin tercih ettiği silah oldu, sürücüsüz otomobil gerçeğe dönüştü ve ‘app' kelimesi orijinalinden koptu. Artık bilim kurgunun sınırlarında olmaktan çıkan robotlar, Obama döneminin ekonomik ikileminde merkeze yerleşti.

ABD ekonomisi, her ay daha da otomatik hale geliyor. ABD, Ocak ayında üretim sektörüne 4 bin iş ekledi ancak Temmuz ayından bu yana net artış sıfır oldu. Üretim faaliyeti, Ocak ayında, Nisan 2012'den bu yana en hızlı artışı gösterdi. Bu fark, giderek daha fazla sızlanma artıran bir ikilem doğurdu: Robotlar arttıkça, toplam büyüme de artıyor ancak orta sınıf için işler kötüleşiyor. ABD'de ortalama gelirin son beş yılda istikrarlı olarak düşmesi bunun bir işareti.

Değişim kaçınılmaz olduğu gibi iyice hız kazanıyor. Üretim alanında işe alımlar küresel alanda azalıyor. Çin, Almanya ve Japonya'nın başını çektiği sanayi robotiğinde hızla güçleniyor. Apple'ın tedarikçisi olarak bilinen montaj şirketi Foxconn, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada, gelecek üç yıl içinde elle montaj yapan personelin yerini doldurması için 1 milyon robot satın alınacağını açıkladı. Öte yandan, Çin'in kuzeyinde bulunan Harbin kentindeki bir restoran, tamamen robot garsonların çalıştığı ilk işletme oldu.

Ntvmsnbc

<< Önceki Haber Obama'nın başı robotlarla dertte! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER