Üniversite öğrencilerine karşılıksız 12 bin TL

Vatandaşın borç batağı burs yoluyla oya çevrilecek. Aylık 200 lira alan zor durumdaki üniversiteliye bir defaya mahsus geri ödemesiz 12 bin liraya kadar para verilecek. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Seçime kısa süre kala en az 2 milyar lira bu yolla dağıtılacak.

Üniversite öğrencilerine karşılıksız 12 bin TL

Hükümet 2015 genel seçimleri yaklaştıkça oy avcılığı için elindeki tüm imkânları sahaya sürmeye başladı. Yeni memur kadrolarından bedelli askerliğe, emekliye ekstra zamdan öğretmen atamalarına kadar klasik oy depolarına şirin görünmeye çalışan hükümet, şimdi de üniversite öğrencilerine göz dikti.

BURSLAR 5 KAT ARTIRILABİLECEK

Sistem özellikle dar gelirli ailelerin üniversitede okuyan öğrencileri üzerinde etkili olacak. Yeni düzenlemeyle hükümet, Resmi Gazete’de yayımladığı genelgeyle öğrenci burslarını 5 katına kadar artırma yetkisini aldı.

BİR DEFAYA MAHSUS OLACAK

18 Kasım tarihinde yayımlanan Vakıflar Genel Müdürlüğü Yüksek Öğrenim Burs Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğe göre muhtaç öğrencilere 1 sefere mahsus 12 bin lira yıllık burs verilmesinin önü açıldı. Yönetmeliğin 10’uncu maddesinin altına eklenen 11/A bölümünde, “Bu yönetmelik uyarınca verilen yıllık burs miktarının 5 katını geçmemek kaydıyla muhtaç öğrencilere 1 defaya mahsus olmak üzere özel eğitim yardımı yapılabilir” denildi.

AYLIK BURS 1000 LİRAYA ÇIKIYOR

Üniversite öğrencilerine mevcut durumda Vakıflar Genel Müdürlüğü 2015’te aylık 200 lira geri ödemesiz burs verecek. Bu yönetmelikle birlikte 5 katına kadar ödeme yapılacağı için aylık burs miktarı bin liraya çıkacak.

Bin liralık burs sadece öğrenci oylarını değil onların dar gelirli anne ve babalarının oylarını da AK Parti’ye yönlendirmede etkin rol oynayacak. Böylece hükümet 1 taşla en az 3 oy vurmuş olacak.

MİLYARLAR HAVADA UÇUŞACAK

Vakıflardan toplamda burs almaya devam eden öğrenci sayısının yaklaşık 200 bin civarında olduğu varsayıldığın-da ortaya devasa bir rakam çıkıyor.

Yönetmelikte geçmişe dönük ödeme yapılmayacağına dair herhangi bir madde veya burs başvurusu olmayanların yararlanmayacağına dair bir ayrıntı yer almıyor. Bu da hükümetin burs nedeniyle en az 2 milyar lirayı gözden çıkarması anlamına geliyor.

OY AVCILIĞINDA YEN BİR BOYUT

Bugün'ün haberine göre; yönetmeliğin kapsamı küçük görünse de etkisi hükümet adına büyük olacak. Borcu borçla çeviren artık kredi bulamadığı için tefecilere ve market finans gibi yöntemlere muhtaç kalan yüz binlerce ailenin de aklı çelinecek. Kamuoyu-na seçim ekonomisi uygulamadığını dile getiren hükümet gözlerden kaçan 1 maddelik değişiklikle oy avcılığına da yeni bir boyut katmış olacak.

3 MİLYON BORÇLU VAR

Halen Türkiye’de bu yılın ilk dokuz ayında gerek bireysel kredi kartı gerekse kredi kartı nedeniyle borcunu ödemeyenlerin toplamı 1 milyon 299 bin kişi oldu. Tüm zamanların borçlu sayısı ise 3 milyon kişiye yaklaştı.
<< Önceki Haber Üniversite öğrencilerine karşılıksız 12 bin TL Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER