Cep telefonu alacaklar dikkat!

Yurtdışından getirilen telefonlar yerli üretimi zora sokunca ithalata korunma önlemi soruşturması açıldı. Karar alınırsa ithal telefonlara yüksek vergi konacak.

Cep telefonu alacaklar dikkat!

Ekonomi Bakanlığı, ithalatında son yıllarda ciddi artış gözlendiği ve yerli üretimin bundan zarar gördüğü gerekçesiyle cep telefonu ithalatına korunma önlemi almaya hazırlanıyor. İlgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Yerli üreticiler tarafından bakanlığa yapılan başvuruyla gerçekleştirilen soruşturma dokuz ay içinde tamamlanacak.

CARİ AÇIK KAPANIR

General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, mevcut sistemde yabancı ürünlerle rekabet etmenin çok zor olduğunu belirterek “Olumlu bir karar çıkarsa cari açığın kapanacağını söyledi.

DEVLETLE İRTİBATTAYDIK

Gölcü, “Soruşturmanın hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekerek “Bu alanda böyle bir teşvik gerçekleşirse Türkiye’de ekran teknolojilerinden bataryaya, kasa kalıplarından ana kartlara kadar pek çok komponent de üretilebilir. Ayrıca yan sanayi de büyür. Bölgesel teknoloji üssü bile oluruz. Yabancı rekabetindeki sorunumuzu çözmek için yerli üreticiler olarak bizler sürekli devletle irtibat halindeydik” diye konuştu.

6 MİLYAR DOLARLIK KAYIP

Türkiye’nin bir diğer yerli teknoloji devi Casper’ın kurucu ortağı Yalçın Yıldırım da cari açığın 6 milyar  dolarlık kısmının telefonlardan kaynaklandığını belirterek “Gerekli bir soruşturmaydı. Karar alınırsa yerli üretime talep artar bu kaliteyi de beraberinde getirir, üretimi çeşitlendirir, maliyetleri düşürür ve cari açık büyük ölçüde kapanır” sözlerinde bulundu.

YERLİ ÜRETİCİ ÇOĞALIR

Teknoloji Perakende Uzmanı Kılınç Orhan Erdemir de böyle bir desteğin çok önceden yapılması gerektiğini belirterek “Bu noktada biraz geç kalsak da toparlanmamız uzun sürmez. Yeter ki karar yerli üreticiden yana alınsın. Bu durum aynı zamanda yeni yerli üreticiler doğuracaktır. Yerli üretici demek istihdam demek, üretim demek, katma değerli ihracat demek” dedi.

REKOR TELEFON GELDİ

Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre yolcu beraberinde gelenler hariç olmak üzere, cep telefonu ithalatı 2013 yılında bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 15 artarak 12.2 milyon adet oldu. İthalat değeri 2.7 milyar dolara ulaştı.
<< Önceki Haber Cep telefonu alacaklar dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER