Dünya devi Türkiye’de motosiklet üretmeye ikna oldu!

Asya Motor, dünyanın en büyük üreticisi Hindistanlı Hero’yu Türkiye’de yatırıma ikna etti.

Dünya devi Türkiye’de motosiklet üretmeye ikna oldu!

Bu yılı 200 bin satış rakamıyla tamamlamaya hazırlanan motosiklet pazarının önemli oyuncularından Asya Motor, dünyanın en büyük üreticisi Hindistanlı Hero’yu Türkiye’de yatırıma ikna etti. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Uysal Soysal, üretimin ocakta başlayacağını söyledi.

Motosiklet pazarında 20 bin adetlik satışa ulaşan Asya Motor, rekabeti kızıştıracak önemli bir hamle yaptı. Şirket, dünyanın en büyük motosiklet üreticisi Hindistanlı Hero ile hem distribütörlük anlaşması imzaladı hem de Türkiye’de üretim için ikna etti. Dünya devi, ocaktan itibaren üretime başlayacak. Türkiye’de ağırlıklı Çin’de üretilen motosikletlerin satıldığını bildiren Asya Motor Yönetim Kurulu Başkanı Uysal Soysal, Hero’nun bunlara kıyasla yüzde 50 daha az yakıt harcadığını, bu sebeple Hero ile pazarda daha da önemli bir oyuncu haline geleceklerini söyledi. “Sektördeki oyuncuları da daha kaliteli olmaya mecbur kılacağız.” diyen Soysal, diğer Japon menşeli markalardan pazar payı almayı hedeflediklerini de vurguladı. Soysal, “Japon markalarının Türkiye’ye ithal ettiği modellerin çoğunluğu Çin üretimi. Bu ürünlerin Hero kalitesi ile yarışması oldukça zor.’’ diye konuştu.

Zaman'ın haberine göre; Uysal Soysal, Hindistanlı marka ile iki yıldır görüştüklerini, geçen haziranda anlaştıklarını duyurdu. Ürettiği 7 milyon motosikletin 6’sını Hindistan pazarına satan Hero’yu, 4,5 milyonluk üretimle Honda takip ediyor. Üçüncü sırada ise 3,8 milyonla Bajaj var. Bu üretimlere karşın Türkiye’de toplam motosiklet satışı bu yıl ancak 200 bini yakalayabilecek. Soysal, “Oysa yakıt harcamamız fazla, motosiklet mantıklı bir ulaşım aracı olabilir.” diyor. Norveç’te yıllık kişi başına yakıt harcaması 198 Euro iken bu rakam Türkiye’de 196 Euro. Norveç’in aylık ortalama geliri 2 bin 681 Euro, Türkiye’de ise 572 Euro. Türkiye’de yakıt harcamasının gelire oranı yüzde 34. Norveç’te bu oran yüzde 7. Türkiye’de gelirin önemli kısmı akaryakıta harcanıyor. Soysal, bu tablodan yola çıkarak hedef büyüttüklerini ifade etti. Asya Motor’un yerli üretiminin giderek arttığını dile getiren Soysal, bu sene 20 bin rakamını yakaladıklarını, 2014’te ise 23 bini aşmayı hedeflediklerini aktardı. Şirket Asya markası ile birlikte Güney Koreli Daelim, Tayvanlı Access ATV’nin de distribütörlüğünü yapıyor. 10 yılı aşkındır faaliyet gösteren Asya Motor’un Nazilli’deki tesisleri 200 çalışanı ile yıllık 150 bin adet üretim kapasitesine sahip. Yurt genelinde 200 bayi ve 300 servisi ile hizmet veren şirketin motosiklet fiyatları 2 bin liradan başlıyor. Asya Motor Genel Müdürü Sait Orhan ise Hero’nun Türkiye’de üretimi sadece iç pazar için seçmediğini, Avrupa pazarına da açılmayı planladıklarını söyledi. Yüzde 6 olan pazar paylarını üretimdeki etkinlikle artıracaklarını dile getirdi. Özellikle yakıt harcamada ciddi avantaj sunacak Hero motosikletler için garanti süresinde de sürpriz yapabileceklerini kaydetti.


<< Önceki Haber Dünya devi Türkiye’de motosiklet üretmeye ikna oldu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER